A-laget

Tänk om Världshälsoorganisationen skulle bestämma att ”Alkoholist” är en ärofull hederstitel? Skulle det innebära att det är så? Ja, tydligen, om man ser på hur det fungerat hittills.

När Världshälsoorganisationen beslutar att alkoholism är en sjukdom, sväljs det nämligen med eller utan isbitar, skål bröder och systrar. Frågan är varför alkoholister vill vara sjuka och därför lobbyerat in det här att alkoholism är en sjukdom? Varför vill de vara alkoholister livet ut fast de kanske inte druckit en skvätt alkohol på 50 år, och istället för att kalla sig nykterister kalla sig ”nyktra alkoholister”?

Jo, jag skulle gissa att det beror på ansvarsfrågan. Om man har en sjukdom kan man ju inte rå för det, eller hur? Då kan man köra omkring full på gatorna och sedan hävda att det inte var ens eget fel- det berodde på ens sjukdom…

Själv hävdar jag att alkohol är en drog. Olika människor reagerar olika på olika droger, och det är inte alla som blir beroende av en viss drog. Men jag anser inte att drogberoende är att teckna som en sjukdom.

Alltså är en alkoholist enligt min åsikt inte sjukare än en rökare. Båda två kan naturligtvis dra på sig fullt av sjukdomar genom sina drogberoenden, men det är en annan sak.

Inte fan kallar man väl en före detta rökare för ”nykter nikotinist” eller nån annan smörja? Men vad är då skillnaden?

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s