Allmänbildning

Jag är uppvuxen i Älvängen utanför Göteborg, och alla någorlunda allmänbildade hoppetossar känner ju till att där låg Carlmarks, Sveriges längsta repslagarbana och numera repslagarmuseum, förövrigt muséet som tillverkade allt rep till ”Ostindiefararen” Götheborg som nyligen var ute på de sju hafwen.

Och Carlmarks, det låter ju ungefär (för att inte säga precis) som Karl Marx. Och han, ja, det vet väl alla att han var en liberal journalist? Åtminstone ett tag.

Han hade en hustru som hette Jenny. Det måste ha varit ett namn han tyckte om, för deras tre döttrar som nådde vuxen ålder hette också Jenny, allihop. Karl och Jenny hade även tre andra ungar, men de dog alldeles för tidigt för att räknas. Karl Marx hade minst en unge till, fast inte med sin hustru, utan med en hushållerska som därefter inte fick hålla sig i deras hus längre.

Det sägs att Marx var en riktig latmask. Man skulle ju kunna tro att han var en arrbetare, men nejnejnej. Han och hans familj försörjdes mest av Engels, vilket i och för sig var lämpligt eftersom de bodde i England vid tillfället.

Marx såg mycket roligare ut än bröderna med samma namn, och ändå var han filosof medan de var clowner. Det är beviset på att clowner är tråkiga. Fast Karl Marx var nog inte lika rolig som han såg ut.

Själv ansåg han inte att han var någon filosof, utan en vetenskapsman. Det är därifrån begreppet ”galen vetenskapsman” kommer.

Detta inlägg publicerades i Historiska sagor och sagolika historier och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s