Dårskap

Precis som Auvinen själv förutspådde, har den stora massan viftat bort honom som ”en dåre, en psykiskt sjuk, en galning”. Det kanske känns lättare för folk i allmänhet att förklara massmord på det viset, men det är naivt, patroniserande, ja rent galet, skulle man kunna säga…

En människa som är farlig, destruktiv eller bär politiskt inkorrekta åsikter är inte nödvändigtvis dum i huvudet. De flesta människor kan förövrigt vara ganska farliga och destruktiva, hur skulle annars krig kunna fungera någorlunda?

Är kommunister galna? Kristna? Nazister? Problemet här är att många anser det. ”Alla religiösa är dumma i huvudet.” ”Alla kommunister är dårar, planekonomi fungerar ju inte, det fatter vilka småbarn som helst.” ”Nazister är galningar, det är alla rasister.”

Grejen är att även om man tänker annorlunda, borde man kunna ha såpass mycket empati att man förstår hur eller åtminstone att en annan människa tänker.

Auvinen själv hävdar ju i sitt manifest att nittiofyra procent av mänskligheten inte tänker. Jag håller med om det (även om jag är kritisk över hans siffror, jag tror han dragit fram dem över en höft.), men jag menar inte därmed att en majoritet att mänskligheten är galningar. Jag skulle snarare säga att eftersom vi människor är flockdjur, är de flesta människor helt enkelt inte kritiskt tänkande. Massan följer med, helt enkelt. Det är synd.

Och Auvinen igen då? Han var inte en del av massan. Själv ansåg han att han startade ett politiskt krig mot samhället, och den liknelsen är inte helt fel. Massmord på en skola kan man väl kalla en terrorattack likaväl som en bilbombsexplosion utanför ett café?

Nu var ju Auvinen ensam om sitt krig, som han själv påpekade, men hade han istället varit medlem (eller ledare) i en terroristgrupp skulle kanske samhället sett annorlunda på saken. För jag hoppas att inte varenda djävel inom IRA betraktas som en dåre?

Sen ser ju samhället annorlunda på saken vad gäller terrorism och ”krig”, av någon anledning (trots att Bush ju faktiskt öppet deklarerat ett krig mot all terrorism). Men varje munter lumpsoldat ”någonstans i Sverige” då? Är de galningar varenda en? För… Man vet ju aldrig. Snart kommer nog Sveriges soldater delta i någon sorts militär unionsstyrka, och redan idag krigar ju flera av EU:s övriga länder. Och även om Storbritannien har ännu dummare lagar än Sverige, tror jag faktiskt inte att britterna för den sakens skull är dummare än svenskarna.

Vad är då min slutsats? Jo: Det är fel att vifta bord någon som en galning, även om det handlar om en massmördare som är farlig för samhället.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s