Det förråade samhället

Jag läste en skräckartikel om hur otäckt Internet är (jag tror den var från DN, men jag är inte säker eftersom jag läste artikeln på Internet) med all porr och allt våld och blablabla.

Speciellt gossebarn i yngre tonåren blir avtrubbade och tror att det är rätt att skära halsen av kvinnor när man har sex. Det var åtminstone Professor Carl-Göran Svedins uppfattning, och han borde veta, han som är expert på barn-och-ungdomspsykiatri.

Anders Nyman, filmcensor vid Statens Biografbyrå, har som jobb att ”skydda filmkonsumenterna” mot skildringar som ”kan verka förråande”. Han har förstås problem med Internet eftersom Sverige än så länge inte gör som Kina och blockar sådana sidor som staten anser är Fel.

Ja usch och fy, Internet förråar samhället och det är säkert därför vi har gått med i EU och har den här nya dumma regeringen också. Inte sant?

Eller också, så kanske samhället inte alls är förråat. Militären, som under nästan hela 1900-talet haft till uppgift att utbilda hälften av svenska folket till mördare, har i många år krympt ihop och har nu mest ett traditionsvärde i stil med Kungens. Huruvida det är förråande eller inte att utbildas till att skjuta ihjäl folk kan man förstås debattera.

Det är naturligtvis praktiskt att ha kunskapen om man skulle vara tvungen till det, men det är nog ändå att betrakta som råare än att bara mysa och kramas. Och här i landet har vi ju ändå inte ens atombomber så varför bry sig?

Sen har vi det där med att ge sina kids a good beating. Barnaga alltså. Smisk på stjärten. Misshandel. Uppfostran. Vad man nu vill kalla det. Det blev ju som bekant förbjudet 1979 här i Sverige att slå ungdjävlarna, och sedan dess har ytterligare femton länder förbjudit detta föräldrarnas enda nöje.

Fast egentligen plockades själva tillåtelsen bort ur lagboken redan 1966, men tydligen behövde man säga till på skarpen såtillvida att det skulle skrivas en lag att man faktiskt inte fick slå barnen mer. Sina anställda fick man slå fram till 1957.

Tja, vad kan man då säga om detta? Att samhället blivit bortklemat? Både anställda och rackarungar behöver sig en läxa då och då för att inte ställa till med ofog? Kanske det kanske…

Hur som helst tycker jag nog att med dessa tillåtelser till att misshandla andra människor undanryckta ur lagboken, har samhället inte blivit råare.

Eller har jag fel kanske? Folk skiter i lag och ordning eftersom de inte under tidig ålder fått smörj tills de lärt sig veta hut? Nej, jag tycker nog inte jag har fel. Nog för att jag anser att Sverige är ganska bortklemat, men idén att olagliggöra aga var inte det minsta dum.

Ser man på… Redan två saker som tydligt visar upp samhället som rena Flower-Power-Hippie-gullet. Inget förråat brottssamhälle.

Men det är klart… Urbaniseringen är inte bara förråande, den bryter ner individens kontakt med omgivningen och leder till ensamhet och kyla. Urbaniseringen skyfflar ihop alldeles för många människor på alldeles för få ytor vilket i sin tur skapar aggressivitet, mobbing och utanförskap.

Det är urbaniseringen Professor Carl-Göran Svedin borde varna för, inte Internet. Internet är tvärtom ett vattenhål i öknen för ensamna människor.

Internet är människans tredje bästa uppfinning.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s