Det Offentliga Rummet

Av och till brukar olika varianter av vänsteranhängare och feminister protestera stort mot andras nyttjanden av det offentliga rummet. Detta rör sig i stort sett alltid om antingen reklam, porr eller nazister.

Feministerna gillar inte Hennes & Mauritz-reklam, porr eller överhuvudtaget existensen av kättja. Kommunisterna gillar inte nazister. Och varken feminister eller kommunister är väl ensamna om aversioner mot ett och annat?

Sannerligen inte. Och snuskisar och nazister är heller inte ensamna om att få bära hundhuvudena. En grupp som i många år har blivit illa behandlad i media är lajvrollspelare.

Överhuvudtaget folk inom gamerkulturen har stått i snålblåsten ett tag nu, troligen för att även om spel verkligen inte är något nytt (det finns ju tusentals år gamla varianter), så är själva gamerkulturen hyfsat ny. Allt som är nytt är farligt och omoraliskt, så var det med vals, böcker, dragspel, jazz, rock, serietidningar, videofilmer, dataspel… Allting. Det leder oss i fördärvet och gör ungdomarna lata och våldsamma. Rollspel är bland de spel som fått utstå mest dumheter av samhället ihop med dataspel, men lajv har ändå skadats mest, eftersom det ibland förekommer i just det offentliga rummet och därmed upprör ogillande massor extra mycket.

Grejen är ju bara den att ”det offentliga rummet” är någonting som vi alla delar på. Såväl kommunister, feminister, snuskisar, nazister och tillochmed lajvare. Att kräva att någon ska hålla sig borta från det offentliga rummet för att andra grupper ska känna sig bättre till mods, är ungefär samma grej som att kräva att kvinnor som inte bär bhurka inte ska få visa sig offentligt. Eller rättare sagt, det är inte ungefär samma sak. Det är exakt samma.

Att kräva att andra ska hålla sig borta från det offentliga rummet eller ändra på sig är en maktgalen, motbjudande snedhandling. Oftast. Det finns ett undantag, anser jag, och det är när någon eller några i det offentliga rummet inte nöjer sig med att vara där, utan dessutom kräver att andra ska dansa efter deras pipor.

Det är, tragiskt nog, eftersom det är av skada för den redan misshandlade lajvkulturen, en trend som arbetas för inom vissa lajvkretsar. En grupp som aktivt och profesionellt lobbyerar och arbetar för detta är ”The Company P”, med Christopher Sandberg, Martin Ericsson och Andie Nordgren, som lyckats snurra SVT in i sin lek, vilket ledde till TV-serien ”Sanningen om Marika” i höstas.

Inget fel med att sälja in sig i SVT eller lyckas få det man brinner för att filmas och sändas i TV, verkligen inte. Vad jag är emot, är vad killarna vill göra.

Sandberg erkände det öppet i Sveroks (Sveriges roll och konfliktspel) tidning ”Signaler från Sverok”:

”Helst hade vi viljat blåsa hela svenska folket och kört med devisen ”this is not a game”. Men tyvärr tillåter inte programrådet sådant. Det skulle kunna bli ett stort förtroendeproblem för Sveriges Television.”

Uttalandet handlade alltså om hur han ville framställa ”Sanningen om Marika” från i höstas, som inte bara var en TV-serie utan samtidigt ett lajvrollspel. All heder till programrådet för att inte låta killarna göra som de önskade.

Personligen tycker jag lajv är en festlig del av gamerkulturen, så länge det handlar om att personer som själva vill spelar och roar sig. När det kommer så långt som att vilja ”blåsa hela svenska folket” eller för den delen en enda djävel, då har man kommit in på en sjuk avväg som i längden gör att folk kommer fortsätta se snett på lajvare.

Alla har rätt att vara en del av det offentliga rummet, men det är en helt annan sak att besluta sig för att dra in andra i sin egen del.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s