El Capitano

Trippelmördaren Juha Valjakkala (eller Nikita Joakim Fouganthine som han heter numera, efter ett av sina många giftermål.) ska benådas nästa år, tjugo år efter morden i Åmsele.

Jag undrar, varför? Han dömdes till livstid. Nu är det visserligen så att både i Sverige och uppenbarligen i Finland, där han avtjänar sitt fängelsestraff, kan livstidsfångar bli benådade.

I Sverige är det regeringen som tar sådana beslut, hur det är i Finland vet jag inte. Personligen tycker jag det är ganska paradoxalt att någon som är dömd till livstids fängelse ska ha möjlighet att släppas ut före döden, men nu är det ju så det förhåller sig.

Då kan man argumentera över vad det är för raringar som ska ha möjlighet att bli benådade? Om vi då bortser från brottet- att utplåna en hel familj, skjuta ihjäl en karl för att han ville ta tillbaka en stulen cykel, därefter en femtonårig son, och därefter skära halsen av kvinnan i familjen- vi bortser från det, eftersom det ju redan tidigare är bestämt att brottet ska benådas.

Men sen då? Vad är Fouganthine för en filur egentligen, förtjänar han att släppas fri? Har han skött sig utomordentligt i fängelset?

Uppenbarligen anser inte bejbsen det, för även om han tydligen är en riktig casanova som varit gift minst fem gånger trots att han sitter inne, så har ju inte äktenskapen hållit så bra. Isåfall skulle han ju bara haft ett enda äktenskap än så länge. Men vi glömmer det, det kan ju faktiskt vara så att det är kvinnorna som är ena riktiga ragator! Han kan ju vara en hygglig prick som haft otur med kärleken.

Men då återgår vi till frågan: Har han skött sig utomordentligt i fängelset?

Nja. Han har rymt ett antal gånger. I Sverige är det visserligen inte olagligt att rymma från fängelset, och tydligen inte heller i Finland, eftersom han inte blivit extra bestraffad för sina rymningar och försök till rymningar.

Han har också, under en av sina rymningar, varit i Sverige och lallat runt, trots att han är utvisad härifrån på livstid. Men som vi märker innebär ju inte livstid så mycket…

Han har själv sagt att han planerade att döda så många svenska poliser som möjligt när han åkte fast den gången. Det blev inte av, men ändå. Jag tycker inte det visar att han är en rar herre som visar att han borde få en andra chans här i världen. Jag citerar istället en mening åt honom som den gamle gode Brynolf Wendt sa en gång i Efterlyst i TV3 (visserligen åt en annan bandit):

”Sådana som du förtjänar att låsas in i en garderob och aldrig släppas ut igen!”.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s