Julmat

Blogg maniacmedia :Sven Bergersjö- Maniac Master, Julmat

Det bästa med julen är julmaten, tycker jag. Faktum är att i övrigt är jag inte speciellt förtjust i julen egentligen. Den är för nersmutsad på de flesta kanter.

Det var längesen julen var vad den skulle vara- en rejäl fest för vintersolståndet.

Kristen propaganda drev in en massa konstiga religiösa symboler överallt inom julen som aldrig går att tvätta bort, och de flesta kommer alltid att tro att julen firas för Joshuas födelse. Trots att julen är en hednisk högtid och trots att Joshua enligt historien inte föddes mitt i vintern utan någon gång under hösten.

Men det där är saker man får svälja, ockupanter har ofta förvrängt andras kulturer till sina egna. Det gjorde romarna också.

Sen att det fanns religiösa moment i julen före kristendomen också, det är en helt annan sak. Religion kan vara både intressant och obehagligt, men när den är förvrängd, då är det inte possitivt.

Det om religionen i julen. Men det finns ju annat. Ljusen. Det är många människor som älskar ljusen som tänds överallt. Jag hör inte till dem. Det går åt mer energi under december än under resten av årets månader tillsammans på grund av allt ljus. Det rimmar illa med att försöka dra ner på lyxslöseriet för miljöns skull.

Jag gillar heller inte den hysteriska stressen med att man ska springa omkring och köpa presenter bara för att det råkar vara jul. Jag vill ge presenter av en vettigare orsak än så, och julklappsstressen leder mest till ångest. Något måste man ju köpa. Men vad? Vad som helst, bara något… Det gillar jag inte.

Att det är mycket självmord under julen visar ju att det är fler än jag som inte är så förtjusta i den. Fler som inte finner julen som någon sorts mys med pyssel och kramar och värme, utan snarare som mörker, kyla och ensamhet. Även om lamporna lyser överallt så är det ju mörkt innuti för den som är ensam.

Jag gillar inte den löjliga cocacola-tomtegubben med fet mage, kritvitt skägg och fånigt skratt, men sålänge jag får dricka julmust istället för cocacola bryr jag mig inte.

Ja, som sagt, på de flesta plan är julen nersmutsad och förvrängd, men det finns ju iallafall en sak att glädja sig åt, och det är maten.

Men dessvärre börjar även maten naggas i kanten. Felix, som tillverkar skabbiga färdigrätter att värma upp (de kallar det ”en lunchupplevelse”), har börjat tillverka en ”jultallrik”. Den är förstås lika skabbig som deras övriga uppvärmningsrätter, och en skymf mot all riktig julmat.

Men det skall med rätta sägas att den passar bra in i dagens samhälle! Man skulle kunna jämföra hela samhället med julen, eller för den delen med maten. Innan mänskligheten blev alltför destruktiv var livet som riktig julmat.

Det kanske låter lite väl romantiskt, för även på den tiden hade ju folk det ganska svårt, men livet var iallafall inte så plastigt och stressat och ångestladdat som nuförtiden.

Numera däremot, är livet som en av Felix ”lunchupplevelser”. En skabbig papperstallrik med lite ”mat” att värma upp i microvågsugnen. Är det fler än jag som lagt märke till att på omslagskartongen ser det ofta ut som om det finns färska grönsaker med på köpet, men när man öppnar julklappen är förstås grönsakerna en lika stor besvikelse som resten av ”lunchupplevelsen”?

Om du vill ha en god jul- ät riktig julmat!

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s