Lyxfällan- Global Style

På TV3 kan man roa sig med att titta på ett program vid namn ”Lyxfällan”. Det brukar oftast handla om ett par verkligt sinnesslöa personer som köper och köper och köper och köper…

De brukar ha stoora skulder, men fortsätter ändå glatt att följa their way of living. De köper på sig bilar och motorcyklar och flatscreen-TV-apparater och digitalkameror och pyttesmå mobiltelefoner som går att använda till allt utom att ringa folk med, eftersom de inte har råd… Ja, köpivern tar aldrig slut.

Galningar! Inte sant?

Fast… Egentligen lever vi ju nästan allihop i en lyxfälla. Blundar för vad som sker globalt. Är den så kallade Västvärldens livsstil överhuvudtaget möjlig att fortsätta med? Ja, enligt Al Gore. Om vi använder lågenergilampor och inte kör bil varje dag. Det är den stora lögnen i hans film, som annars är ganska bra: att allting nog kommer att ordna sig om alla drar ner lite grann på lyxen.

Så är det ju inte. Allting kommer gå åt helvete. Det skulle inte gå att förhindra det ens om alla i hela världen plötsligt började leva som på jägarstenåldern.

Eller förresten, åt helvete är väl kanske lite fel. Världen kommer ju fortsätta finnas kvar även om mänskligheten går under tillsammans med en massa annat. Men det är ju ingenting vi kommer veta om. Ifall ett träd faller och ingen lyssnar står ju en massa andra träd fortfarande kvar, men vad har det trädet som föll för glädje av det?

Appropå träd och lyx och domedag förresten. Det gnälls ofta över skogsskövlingen i regnskogarna. Jag är själv inte speciellt glad över skogsskövling. Men samtidigt får man ju tänka på skogsskövlarna. Har inte de samma rätt som vi i Sverige till att förstöra sina urskogar?

Här skövlas ju fortfarande skogarna, men inte nog med det: Det har varit så i tusentals år, och det verkar folk mest vara stolta över. ”Kulturlandskap” och ”öppna landskap” och jadajadajada.

Ska inte regnskogsbefolkningen också få se ut över öppna landskap och froda sina ödsliga själar? Jo, självklart. Och här kan vi svenskar känna oss solidariska. Genom att Sverige blockerar en löjlig EU-lag som skulle göra inköp av illegalt avbrukat timmer (vad nu det är, jag menar den som har motorsågen äger!) förbjudet i hela EU, bidrar Sverige till Indonesiens världsrekord i skogsskövling.

Sverige har en lång och fin tradition av solidaritet till U-länder, inte sant?

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s