Om bröder och historia

Igår, måndagen den femtonde oktober 2007, skedde något historiskt här i Sverige: Det analoga TV-nätet lades ner totalt. Det var inte något som TV-tittarna hade krävt, förstås, utan en sak som Storebror tyckte var festlig. Så är det ofta när Storebror fixar och donar med saker och ting.

Angående Dumburken, Storebröder och historia, såg jag förövrigt en intressant dokumentär om ”gräddfronten” under Andra Världskriget häromdagen. ”Gräddfronten” var tyskarnas ockupation av Danmark. De hade det ganska bra i Danmark, mycket bättre än till exempel i Stalingrad. Men som vi vet var det ju inte något mys som varade så länge. De flesta tyskar fick marschera ut ur Danmark, och många fler tyska soldater än de som dog i Danmark under hela kriget dog istället i fångläger efteråt.

Fast somliga tyskar blev kvar ett tag- i britternas tjänst. Tyska soldater tjänstgjorde som vakter åt britterna för att hålla danskarna borta från att beväpna sig i sitt eget land. Det tycker jag är ett bra exempel på Storbritannien som en riktig Storebror.

Tyska armén tilläts också fånga in och avrätta tyska soldater som deserterat i Danmark. Det tycker jag är ett dåligt exempel på Storbritannien som vinnare av kriget. Ville britterna inte att de tyska soldaterna skulle desertera, kan man ju fråga sig?

En annan sak som jag alltid har tänkt på vad gäller Andra Världskriget är Frankrike. Ett land som tyskarna snabbt besegrade, som sedan var med segrarna om att stycka upp Tyskland efter kriget. Det är lite konstigt. Varför var inte exempelvis Danmark och Norge med och lekte med det där? Jag tror svaret är: De är inga Storebröder. Frankrike var heller ingen egentlig Storebror, men ville gärna vara en.

Det var det om historien, för nu är det slut på historien.

Annonser
Det här inlägget postades i Dumburken och annan media. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s