Supa, slåss och åka radiobil

När jag gick i högstadiet gick jag på de vuxnas manipulation (fast de flesta av dem trodde säkert själva på vad de sa) att man råkar illa ut om man är en värsting. Att man hamnar i fängelse om man busar och när man väl hamnar där, så bär det bara vidare nedåt…

Riktigt så enkelt är det ju tyvärr inte. Visst, det är säkert farligt att vara kriminell, men är man det i sina ungdomsår så tror jag att samhället gör allt för att backa upp en. Det är inte så att samhället trycker ner värstingarna. Däremot kostar naturligtvis värstingarna en hel del för samhället… Och nu talar jag alltså inte om rättegångar, polisuppdrag, fixningar av saker etcetera, nej, nu handlar det om att samhället försöker att stöpa unga kriminella i samhällsmallen. Det är det som kostar mest och det är också det som fungerar sämst, dessutom gillar jag inte idén med att tvångspressa någon i en mall.

Men det är en annan sak. Vad jag talar om nu är alltså att även om lärare, polisen, socialen och kanske föräldrar säger till kidsen att de tjänar bäst på att studera och hålla sig enligt lagarna för annars blir det inte villa, volvo och vovve när de vuxit upp, stämmer inte det.

Om ungdomarna super, knarkar, stjäl bilar, ja allt möjligt bråk, så blir det inte särskilt mycket smisk för det. Snarare får de mest hjälp för att återkomma på ”den rätta vägen”. Är man en egoist i ungdomsåren förlorar man alltså inget på att ställa till med satyg.

Jag kände en brud en gång som arbetar i ett väktarbolag. Jag vet inte om hon någon gång gjorde det, men hon blev erbjuden att arbeta som vakt för statsministern (inte nuvarande). Föga anar väl hennes arbetsgivare att hon var en biltjuv som tonåring… Idag är hon som de flesta tanter. Jag tror inte så många känner till hennes bakgrund.

Jag tror att de flesta värstingar är sådana som fullständigt skiter i om deras liv går åt helvete, och därför också fortsätter att leva rövare när de blir äldre. De flesta vanliga ungdomar tror antagligen att om de inte sköter sig någorlunda går allt åt fanders. Så är det inte, samhället backar upp dem, bara de slutar bråka i rättan tid. Det gäller förstås för dem att förstå när rätt tid är, men det är en annan sak…

Så är det också att man måste ju alltid ta sina val själv. Sitter man på kåken kan man välja att göra kriminell karriär, eller så kan man välja att gå tillbaka till samhället. Jag vill nog rentav påstå att där har man ett bredare utbud av val än ”vanliga” människor har, eftersom vi ”vanliga människor” inte har kriminella kontakter som syokonsulenter.

Det är klart, har man suttit på kåken förlorar man vissa möjligheter. Man får väl inte vapenlicens, man får inte resa till somliga länder, man får inte somliga yrken. Det är en sak man bör fundera över innan man ger sig in på sin kriminella bana. Vill man bli militär eller jaga älg? Isåfall ska man inte råna banken, såvida man inte tänker bli legosoldat i Makedonien alltså.

Men är man tonåring kan man nog ta det lite lugnare. Det är klart att plockar man en bössa och rånar banken så kanske man halkat ur samhällsmallen, men om man snor en bil, rånar en klass-”kamrat” på hans mobiltelefon eller deltar i ett slagsmål på stan tror jag nog att man kan hoppa tillbaka till majoriteten igen, om man så vill.

Kanske vore det nyttigt för allmänbildningen att sitta inne ett tag? Ja, utan tvekan. Men samhället mår inte bra av att medborgarna är allmänbildade. Samhället mår bra av att medborgarna sköter sig, och vad därutöver är, är av ondo.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s