Tandhygienisten

Jag avskyr sjukhus. Det luktar så äckligt där och så sticker de mig i armen och suger blod, och ibland måste jag lämna urinprov också. Sjukhus känns helt enkelt inte fräscha.

Annat är det hos tandvården. Där är det fräscht och fint och allting luktar gott. Kanske är det därför som sjukvårdens högkostnadsskydd inte faller in under betalningen? Tandvården är helt enkelt för fräsch för att stå under samma tak?

De drog en visdomstand för mig i våras, sen fick jag springa dit igen i flera månader och bli undersökt och få antibiotika, som slog ut bakterierna i magen så jag fick ligga på sjukhus över midsommar. Just den upplevelsen kändes inte så mysig, inte ens fräsch faktiskt utan mest smärtsam och allmänt obehaglig. Kanske var det därför som högkostnadsskyddet slog in efter tre återbesök? Så var det nog.

Jag trodde de skulle knäcka hela underkäken på mig som de stod och vred och bankade, och då var jag ändå bedövad så jag kände egentligen ingenting. Jag bara hörde hur det knakade, men det var illavarslande nog.

”Nu kommer det att sluta blöda om ungefär fyrtio minuter”, sa de glatt. Efter åtta timmars blödande åkte jag till akuten, men då slutade det förstås blöda under resan.

En sak som är irriterande med tandvården är att medan man ligger där med en grunk i munnen som suger upp saliv och blod, en spegel och ytterligare en grunk (det kan vara en borrmaskin, ett vasst litet instrument att karva i tänderna eller tandköttet med eller rentav en tandborste) samt ungefär två händer, pratar alltid tandläkaren eller tandhygienisten artigt med en.

Just pratandet i sig är väl egentligen ganska trevligt, det som är irriterande är att man ska svara. Det ställs fullt av frågor, och den lättaste fråga blir omöjlig att besvara med munnen full av händer och instrument.

”Vill du spotta? Vill du svälja? Gör det ont när jag gör såhär? Ilar det här?”

Det är många som tycker ännu värre om tandvården än om sjukvården, men inte jag. Jag tycker det är avslappnande att ligga där ett tag och bli ompysslad och omhändertagen… Det bästa är förstås inte tandläkaren, dit går man ju bara när man har ont och då är det alltid ytterligare smärta som väntar.

Det bästa är tandhygienisten. Där blir tänderna fräscht polerade, och så får man gå därifrån med vetskapen om hur bra, alternativt dåligt, man sköter sin munhygien. Och sånt är ju bra att känna till.

När jag blir snuskigt rik i framtiden, ska jag anställa en privat tandhygienist att ha på slottet. Hon ska polera mina tänder varenda dag. Då behöver jag inte ens borsta tänderna. Hon kan också sköta om mina vänner, och då djävlar ångrar sig alla som inte varit snälla mot mig.

Detta inlägg publicerades i Dagligt flum. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s