Under Ytan…

Jag är en av de tämligen få som brukar ställa sig till försvar då SVT:s program ”Uppdrag Granskning” och Janne Josefsson kritiseras för att inte vara objektiva utan bara hittar på saker för att få tittare. Normalt sett tycker jag programet är ypperligt och brukar se Janne Josefsson som Jan Guillous efterträdare vad gäller undersökande journalistik.

Men inte den här gången. Nu är det nämligen menat att skjuta historien om de sovjetiska ubåtskränkningarna på svenskt vatten i sank. Det finner jag mig inte i. Jag levde ju på den tiden, och minns.

Det här känns helt absurt. Ungefär som när somliga ”historiker” påstår att det aldrig skett någon judeutrotning.

Janne Josefsson plockar upp ett gammalt kassettband och så lyssnar ”experterna” på nåt surrande ljud. Vissa påstår obstinat att detta fortfarande är starkaste beviset för sovjetiska ubåtar, andra säger att det lika gärna kan vara andra fartyg, vilket Janne Josefsson naturligtvis tar till sig.

Men jag tror bestämt att såväl Janne Josefsson som försvarets experter har glömt något viktigt: Tjugosjunde oktober 1981 gick en kärnvapenbestyckad sovjetisk ubåt på grund utanför Karlskrona, inte bara i svenskt vatten, utan också i militärt skyddsområde.

Detta vill kritikerna gärna vifta bort som en fyllegrej, och naturligtvis kan de ha rätt. Såväl sjömän som ryssar brukar ju vara kända alkoholister, inte sant?

Men hur det än var med den saken tycker jag ändå att det är ett mycket starkare bevis för ubåtskränkningar än ett surrande ljud på ett gammalt band. Oavsett om det var en fyllegrej eller inte var det nämligen en ubåtskränkning, punkt slut.

Detta inlägg publicerades i Historiska sagor och sagolika historier och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s