Den Lyckliga Horan

Av och till brukar det debatteras i Dumburken huruvida ”den lyckliga horan” existerar eller inte, och nu är det dags igen, i SVT:s ”Debatt”. Först och främst gäller då förstås att poängtera att med ”hora” i en sådan debatt, syftas på en sexförsäljare. Ofta också en sexslav. För somliga är det inte någon skillnad.

För min del är själva frågan felaktig, eftersom ordet hora är skuldbeläggande. Det är som att kalla alla soldater för mördare, alla politiker för gangsters och alla forskare inom sjukvården för djurplågare. Orden kan mycket väl stämma in, men debatten blir inte bättre av att dra ner den på moralistisk nivå. Visst kan man ta moralistiska argument, men att vartenda ord ska vara moralistiskt och dömande är knappast att föredra.

Så tillbaka till själva debatten. Varför är den debatten så djävla spännande egentligen? För mig är det en icke-fråga.

Existerar det lyckliga sexförsäljare? Sannolikt.

Vem angår det mer än dem själva ifall de är lyckliga?

Somliga anser att det är ”samhällets ansvar” att sexförsäljare är lyckliga. Det är den typen av människor som inte anser att sexförsäljares egna åsikter är värda att respektera.

Den lyckliga städerskan- existerar hon?

Den lyckliga personliga assistenten inom äldrevården- existerar hon?

Den lyckliga undersköterskan- existerar hon?

Ja, för helvete, det existerar lyckliga personer som arbetar med saker som väldigt många tycker är äckliga. Själv skulle jag må dåligt av att arbeta med att torka gamlingar i röven eller städa på toaletter. Jag skulle gissa att de flesta som arbetar med det inte heller finner meningen med sina liv just i arbetet- även om det blivit så numera att alla ska ”ha en karriär”, kan man faktiskt finna lyckan någonannanstans än i yrkeslivet.

Men än sen då? Jag känner människor av alla de slag som gjort sina karriärer inom olika yrkesområden men ändå inte funnit lyckan på jobbet. Är det samhället som ska se till att dessa människor blir nöjda och belåtna med arbetet? Eller är det bara när det gäller sex, eftersom sex är tabu och omoraliskt?

Låt folk jobba med vad de vill. Det finns syokonsulenter, varför ska media ta upp såna där debatter?

Den lyckliga syokonsulenten- finns hon?

Annonser
Det här inlägget postades i Dumburken och annan media och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s