Republikanska Föreningen

Jag satt och kollade runt lite på andra som tycker som jag. Nu vet jag väl inte förstås om Republikanska Föreningen tycker som jag om särskilt mycket, men både den och jag tycker iallafall Bye Bye Arvmonarki, och enbart ett sånt trevligt tyckande gör det ju värt att kolla in föreningen ifråga.

Och nog för att det finns en del intressanta saker på deras webplats, exempelvis citat av olika personer. Här är ett från självaste Jean Babtiste Bernadotte:

”Republikan både av princip och övertygelse, vill jag till min dödsstund bekämpa alla rojalister.”

Ser man på. Men allting kan köpas, eller hur man nu ska tolka saken.

Ett annat tydligt exempel på det är vilka personer som får lov att vara medlemmar i Republikanska Föreningen. Antingen tänker föreningen såhär:

”Min fiendes fiende är min vän”, eller också tycker Republikanska Föreningen inte som jag speciellt mycket.

För vem är styrelseledamot där, om inte självaste Gudrun Schyman? Urk. Nu är ju Republikanska Föreningen ”partipolitiskt obunden”, vilket tydligen innebär att vilken skummis som helst får vara medlem oavsett politiska åsikter. Men är det inte ändå meningen att man som medlem där ska kämpa för föreningens mål, alltså att bli av med monarkin?

Gissa vad Gudrun Schyman kämpar för då, som styrelseledamot i Republikanska Föreningen och öppet i Svenska Dagbladet? Nån som vill gissa? Nån som blir väldigt förvånad ifall jag säger att det handlar om feminism?

Schyman:

”Kungen, som så många ser upp till och lyssnar på, har väldigt mycket makt att förändra den här typen av strukturer. Han skulle kunna vara en föregångare, och lysa som en stark sol i det patriarkala mörkret genom att uppmärksamma kvinnor.”

Hm, det där tycker jag inte låter som någon negativ kritik mot monarkin. Gudrun Schyman menar alltså att det är många som ser upp till vår lallande fåne till kung och lyssnar på honom? Hon menar att han ska vara en ”lysande stjärna” och kämpa för hennes feministiska mål? Varför är hon egentligen medlem i Republikanska Föreningen överhuvudtaget?

Om någon undrar vad artikeln i SvD handlade om, så var det att kungen ”nästan bara belönar män”. Läser man artikeln, kommer man fram till att av de 1600 personer som fått simborgarmärket av Farbror Knugen, har 80 procent varit män. Visserligen fler än kvinnorna, men ”nästan bara”?

Var femte person har ju varit kvinna! Totalt sett har de ju för helvete varit hundratals! Och… Det är ju mest gamlingar som medaljeras. Många kvinnor i sådan ålder har levt som hemmafruar. Inget fel med det, men kungen kanske inte vill medaljera tanter för att de tvättat, dammsugit och lagat mat.

Och än sen? Kungen ska bort! Är det inte det Republikanska Föreningens mål är? Det är iallafall inte Schymans mål, det har hon visat nu. Hon kommer att bli så glad att det bubblar om henne när Victoria blir landets statsöverhuvud.

Schymans enda mål är feminism. Därför har hon inget att göra i Republikanska Föreningen! Bu!

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s