Ett starkt fackförbund- Sossarnas röda tråd

Sen den borgerliga alliansregeringen saboterade a-kassan, har över en halv million människor dumpat den. Jag, till exempel. Detta är förstås förödande för de som fortfarande är kvar i a-kassan- någonstans ifrån måste den ju få sina pengar.

En lösning som flera pratat om är ifall a-kassan vore något statligt som fick pengar genom skatten.

Ett riksdagsparti som tycker det vore en bra idé är Miljöpartiet.

Ett riksdagsparti som inte tycker att det är någon bra idé, är Socialdemokraterna.

Jag såg en sosse och en miljöpartist sitta i Dumburken och debattera om saken idag. Det var ganska intressant. Sossen hade inte ett djävla argument till varför a-kassan inte skulle lämpa sig som något statligt. Han höll med miljöpartisten om precis allting, men ville ändå inte ställa upp på planen.

Och smart som jag är, var det inte svårt för mig att fatta varför: Socialdemokraterna har alltid gått arm i arm med fackföreningarna.

Sossarna är Staten, facket är Kapitalet. Två vargar, fromma som lamm.

Facket har från sina medlemmar, oavsett om dessa själva varit sossar eller ej, pumpat sossarna med pengar. Och sossarna har i utbyte låtit facket bete sig som vilka djävla maffiafamiljer som helst lite då och då.

Sossarna tjänar på att facket är starkt som in i Helvete i Sverige, de har dumpat allt sitt ”arbetarursprung” utom just facket- som inte heller är speciellt folkliga och ”arbetaraktiga” längre. Facket jobbar mycket för att välbetalda metallarbetare ska bli ännu mer välbetalda, men hårt slitande städare och undersköterskor ligger ännu i skymundan.

Fast om det inte är facket som har hand om a-kassan, finns det sannolikt färre personer som har lust att vara medlemmar. Det är ungefär som med Svenska Kyrkan. Om man inte längre automatiskt blir medlem redan vid födseln, så är det färre som väljer att bli det.

Sossarna gillar facket, därför ska facket vara starkt. Därför ska facket fortsätta sköta a-kassan.

Men det är ju lite genant att berätta det i Dumburken i en debatt med Miljöpartiets språkrör. Sossarna kanske skulle ta ett snack med Miljöpartiet i hemlighet, och erbjuda dem sådär en tredjedel av stålarna? På det viset skulle de lätt gå med på att a-kassan inte ska vara statlig…

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s