Slaveri?

Uppdrag Granskning med Janne Josefsson på SVT har satt dit många svindlare och skojare, parasiter och gamar, tummen upp för det.

Men ibland blir det bara barnsligt.

Jag såg nån grej på Dumburken ikväll där Josefsson sprang omkring på ett ställe där afrikaner handlade begagnade däck i Sverige. Däcken köptes smutsiga och utslitna, så därför var afrikanerna här i några månader åt gången på företagsvisum för att själva fixa till däcken deras företag köpte. Medan de var här bodde de i en lagerlokal och i en husvagn på området där däcken fanns.

Så där sprang Josefsson runt och ropade teatraliskt om att det var slavarbete och lagbrott, och nån fet tant som tittade på inspelningen yttrade sig om att det inte var människovärdigt att bo på det viset.

Men det såg inte illa ut. Jag vet hotell i Paris med sämre bostandard. Det såg inte ut som om lagerlokalen var ett smutsigt ställe fullt med kackerlackor.

Varför är allting slaveri så fort det inte uppnår de levnadsvilkor vi är vana vid i västvärlden? Är det för att det sker just här i Sverige? Är det inte lika allvarligt när barn arbetar 17 timmar om dagen för en tallrik ris, sålänge det sker i Kina?

Lura inte er själva nu, handelsmarknaden är global nuförtiden. Vi svenskar köper massor av billiga produkter ifrån Kina och det skulle vara totalt omöjligt för oss att behålla våra lyxiga levnadsmått om vi slutade med det. Jämmer och elände, vi skulle kanske bli tvungna att bo i husvagnar och lagerlokaler och arbeta sju dagar i veckan för åtta tusen kronor i månaden.

Jag säger inte att det är rättvist att det sker i Sverige- men jag säger att det är långt ifrån slaveri, och betydligt mer ”människovärdigt” (rena lyxen faktiskt) än hur de allra flesta människor i världen lever- mycket beroende just på oss i västvärlden.

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s