Sverok sjunker ned i dekadensens töcken

Sverok, Sveriges roll och konfliktspelsförbund, har fått ett pinsamt problem på halsen. Det är nämligen så att föreningen Dekadance har ansökt om medlemsskap.

För de som inte vet det, är Dekadance en förening för unga vuxna som är intresserade av fetischism, ”kinky sex” och exhibitionism, och troligen mest känd för sina klubbträffar med så kallad dresscode (med syfte att uppfattas ”kinky”).

Vid första anblicken på detta kan det tyckas som om Dekadance egentligen inte har i Sverok att göra. Sverok är en organisation för att främja spelvärlden i Sverige, och Dekadance är ju helt klart en förening med fokus främst på sexuallitet.

Men fullt så enkelt är det inte. Dekadance har en spelsektion, de har planerade brädspelsträffar, de uppger på internet att de spelar rollspel, brädspel, krigsspel, sällskapsspel och lajv. Det är helt klart betydligt mer än många andra föreningar inom Sverok har, som kanske bara uppger att de har som syfte att ”främja fantasy och fantasyspel”, där spel uppenbarligen bara är ett tillägg för att göra Sverok nöjt och belåtet.

Och ändå. Sverok har haft sina duster med omvärlden, det ska gudarna veta. Sedan ”rollspel” blev ett begrepp här i Sverige och långt in på 2000-talet, har rollspelare anklagats för att vara satanistiska mördare. Det har lämnats in fullständigt vansinniga riksdagsmotioner om Sveroks framtid av folk som verkar veta lika lite om rollspel som den gemene mannen vet om rymdindustri.

TV och press har gjort skandalnyheter om folk som blivit mördade för att de råkat vara lajvare eller spelat rollspel- trots att det inte haft ett skvatt med mordet att göra. Som om det stått i en tidning:

”Mannen som hittades död i badkaret var känd av vännerna för att hålla på med trädgårdsodling. Polisen är förtegen kring Trädgårdsmordet.”

Det känns ju helt absurt, men så fungerar det kring rollspel. Det betraktas ännu idag av många som något mörkt och farligt. Bättre blev det förstås inte av att ”Styvfadern” Eddie som tillsammans med sin fästmö torterade ihjäl fästmöns son Bobby utanför Malmbäck 2006 påstod i sitt försvar och i media att det han ägnat sig åt var rollspel.

Personer som inte visste vad det handlade om fick självklart ingen possitiv syn på rollspel av det. Själv blev jag uppringd av en vän som råkade känna den där mördaren utanför Malmbäck. Han frågade mig ifall jag trodde att Eddie kom ifrån mina egna spelkretsar!

Han hade inte begripit någonting.

Dekadance har samma bekymmer som Sverok, men av ett annat slag. Samhället är inte öppensinnat och betraktar perversa människor som sjuka. Dekadance vill vara en frizon för ”partyglada pervon”. Det säger ju sig självt att det kan bli problem, även om Dekadance är aldrig så trivsamt och vänligt.

Så: Det är bara att konstatera att såväl Sverok som Dekadance har en del problem med omvärldens fördomar. Men det gör det knappast enklare för Sverok att bli av med fördomarna om en förening med ännu fler fördomar riktade mot sig ansluter i medlemsskapet, och därför har styrelsen nu problem med den här saken.

För… Dekadance uppfyller ju medlemskraven gott och väl, och kansliet har redan godkänt dem preliminärt. Nu i helgen ska Förbundsstyrelsen bestämma vad som ska ske.

Antingen blir Dekadance medlem i Sverok, eller också bryter styrelsen mot reglerna. Eller också börjar de ändra i reglerna (vilket väl ska göras på riksmötet i april) för att få lov att inte släppa in Dekadance, och isåfall är möjligheten stor att även en massa andra föreningar måste kickas ut.

Oavsett vad som sker, är det intressant. Jag ska hålla koll på det här.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s