Utan dig (ja, just DIG, snåljåp!), ingen forskning!

En gång i tiden för många herrans år sedan startades Hjärtlungfonden, för att bekosta forskningen för en bekämpning av TBC. Vad ”forskningen” består i vet jag inte, men medicinsk forskning brukar ju mest hänga upp sig på djurförsök, va?

Hur som helst går idag många av Hjärtlungfondens pengar ut på TV-reklam. Det är inte billigt med TV-reklam, inte ens när den är så usel som Hjärtlungfondens. Reklamen består av att det sitter nån gamling (sannolikt nån kändis) och mer eller mindre läser innantill (ingen skådis alltså) om Hjärtlungfondens historia. Och efter en liten stund så kommer det varnande fingret: Hotet Mot Människan tog inte slut med TBC. Nej minsann.

Hälften av alla i Sverige dör i förtid på grund av hjärt-och-lung-sjukdomar, ljuger de. Vi kanske ska kika lite närmare på den där lögnen.

Hälften av alla i Sverige har säkert hjärt-och-lung-sjukdomar som dödsorsak. Men var det faktiskt därför de dog? Och vad innebär det att dö i förtid? När är det rätt tid att dö?

Vi kanske ska titta lite på alla dessa som dör av hjärtattacker. Hur många av dem är rökare?

Det vet inte jag. Däremot vet jag att många rökare dör av just hjärtattacker. Är det då egentligen hjärtattacken som är den stora boven, eller är det ett liv som rökare? Hjärtlungfonden kanske skulle satsa lite på att övertala folk till ett sundare leverne?

Men naturligtvis är det inte bara rökare eller andra som missbrukar sin kropp som dör av hjärt-och-lung-sjukdomar. Det gör även många andra. Då har vi fråga nummer två: Hur gamla är dessa människor i regel när de dör? Det vet jag inte det heller.

Men jag gissar att de flesta är hyfsat gamla, med tanke på hur hög medellivslängden här i landet är. Och det är då man får ställa sig frågan: Dör de i förtid?

Garanterat dör väldigt många av dem tidigare än de själva skulle ha viljat göra, och sannolikt ännu fler tidigare än deras vänner och släktingar skulle ha viljat att de gjorde. Men om det innebär att de faktiskt dör i förtid, så kan man ju få det till att alla dör i förtid.

Medellivslängden här i landet är nu dubbelt så lång som den var på den tiden då människorna levde som mest naturligt. Folk blev hundra år även då, men ett normalt liv tog slut i fyrtioårsåldern. Dog de människorna i förtid?

Det tycker jag inte. Har man haft ett lyckligt liv dör man inte i förtid. Det kanske är en sak att rikta in sig på istället för att leva i evighet- att vara lycklig?

Jag får ingen ego-boost av att skänka pengar till fonder, även om självbelåtna tanter sitter i TV-reklamen och pekar på mig och säger att det inte blir någon forskning utan mig. So what? Då blir det väl inte det.

Men annars kan de ju testa att använda TV-reklamspengarna till forskning istället för att försöka skuldbelägga folk för att inte vilja förhindra att halva svenska folket dör i förtid…

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s