Aftonkreationismen

Jag har startat en ny typ av vetenskap. Den går ut på att man ska vara klädd i morgonrock, eller eventuellt pyjamas, eller rökrock om man vill vara fin i kanten, eller nattmössa om man bara pratar dumheter. Sen då? Ja, det är hela grejen med Aftonkreationismen. Eller, på bjudningar får man förstås klä sig i frack, finklänning och sånt, det är ju aftonkreationer det också. Men bara till klockan tolv! Sen blir man förvandlad till en pumpa.

För den som inte begriper ett skvatt av vad jag pratar för strunt, ska jag förklara. Det finns något som heter kreationism. Det är helt enkelt religiösa skapelseberättelser och går ut på tron att världen och allt annat är skapat på nåt övernaturligt sätt.

Inget märkvärdigt med det- de flesta världen runt är religiösa, och före evolutionsteorin var kreationismen i stort sett total världen runt. Men sen blev det problem i USA, närmare bestämt på 1920-talet. Där var det många religiösa typer som inte såg med blida ögon på det där med evolutionsteorin. Den var rentav förbjuden att lära ut i skolan i Tennessee.

När en lärare vid namn John Scopes dömdes att betala 100 dollar i böter för detta brott, började folk att argumentera både för och emot förbudet. Det slutade med att USA:s högsta domstol kom fram till att kreationismen inte var religionsneutral.

Detta bestämde sig de tokreligiösa för att lösa på samma sätt som scientologerna: Genom att kalla vad de håller på med för vetenskap (fast scientoligerna kallar sin grej visserligen också för religion. Det är bra att använda flera olika ord, beroende på vad man tänker vinna!).

Tokreligiösa i USA tog härmed fram ord som vetenskaplig kreationism och intelligent design. Vilka är tokreligiösa kanske någon undrar? Ja, det kan man ju fråga sig. En intressant sak är att självaste katolska kyrkan förkastar denna ”vetenskap” och betraktar ”vetenskaplig kreationism” som galenskap. Då ska man komma ihåg att det är många som ser katolicismen som ganska medeltida i mångt och mycket…

Nu kan man ju fråga sig varför inte vetenskaplig kreationism skulle kunna vara lika vetenskaplig som evolutionsteorin? Jo, såhär är det. Evolutionsteorin är en teori. Som all seriös vetenskap går den ut på forskning, vilket innebär att det inte handlar om att överbevisa någon om att den stämmer, utan snarare om att fortsätta forska om det hela för att eventuellt motbevisa saken och hitta på en bättre teori. Det är vad vetenskap handlar om, och därför är inte ”vetenskaplig kreationism” någon vetenskap, utan bara listig samhällslobbyering.

Den vetenskapliga kreationismen är nämligen inget annat än vanlig kreationism, alltså religiös skapelseberättelse. Och till skillnad ifrån riktig vetenskap bygger den inte på forskning utan på tro, och hävdar därmed från början att den är Sann, Rätt och Obrytbar, och att det inte går att forska fram någon teori som visar sig stämma bättre än den eftersom man redan vet Sanningen. Det är inte vetenskap.

Detta kom även USA:s högsta domstol på, men de tokreligiösa fann på råd. Det var nu de började kalla sin ”vetenskap” för ”intelligent design” istället. Den här gången är de lite smartare och säger inte rakt ut till domstolarna att det är exakt samma sak som innan, men… Den intelligenta designen är en ”vetenskap” som bygger på att världen måste vara skapad. Det låter som religion, tycker jag…

De tokreligiösa förstör för både religiösa och oreligiösa genom sina försök att få vetenskapen medeltida igen, eftersom den emotsäger inte bara biologi utan även fysik, astronomi, geologi, hydrologi, kosmologi, arkeologi, paleontologi och språkvetenskap. Troende forskare (och faktum är att de flesta forskare är troende) skulle om de tokreligiösa fick sin vilja igenom inte kunna fortsätta forska, andra forskare skulle inte heller kunna det eftersom det vore förbjudet. Allt skulle vara tillbaka där man brände kättare på bål- åtminstone vetenskapligt. Och därför är dessa tokar destruktiva för alla här i världen.

Att tro att det är gott att slicka på en iskall järnstång är väl okej, men att envist göra det trots att man märkt att tungan fastnar är bara korkat.

Detta inlägg publicerades i Historiska sagor och sagolika historier och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s