Signaler från Sverok- en propagandatidning

Spelkonventen består av en egen liten värld. Tidningen ”Signaler från Sverok” skrev en dålig artikel om spelkonvent nyligen.

Det verkar som om ”Signaler från Sverok” har ett egenintresse i att berätta om att tjejer minsann är intresserade av att spela spel och gå på konvent. ”Signaler” berättar om den nya trenden att flera konvent numera handlar om töntig japansk populärkultur, såsom blipblopmusik, cosplay, anime, manga och annat fjantigt.

Eftersom många unga tjejer tycker sånt är kul, besöker de sådana konvent. Inget konstigt med det, lika lite som att det är konstigt att folk som gillar rollspel besöker konvent där det spelas rollspel. Men det är lika felaktigt som meningslöst att göra som ”Signaler” och säga att nu är minsann UppCon landets största konvent.

UppCon är inget konvent. Iallafall inte ett konvent av samma sort som GothCon, LinCon, HalmiCon och så vidare. UppCon är inget spelkonvent utan ett ”jag-önskar-att-jag-var-japan”-konvent.

Man ska inte blanda ihop begreppen för mycket. Japankonvent och spelkonvent har olika besökare med olika intressen, även om en del har intresse för både spel och japanskt trams och därför besöker båda dessa typer av konvent.

Stolt framhåller ”Signaler” att UppCon är landets största konvent och att det besöks av 55 procents tjejer.

Jaha, är det viktigt med kön? Isåfall får man väl framhålla att GothCon besökt av runt 85 procents killar. Om vi skulle plocka bort alla tjejer från konventen skulle GothCon vara mycket större än UppCon. Är det något meningsfullt att känna till?

Om nu ”Signaler” vill blanda ihop spelkonvent med japankonvent, varför inte också blanda med LAN? LAN har mycket mer gemensamt med spelkonvent än vad japankonvent har. På LAN sitter folk nämligen och spelar spel precis hela tiden. Så ska vi då ta med Dreamhack i beräkningen- världens största LAN med 30 tusen besökare? Ska vi jämföra det med UppCon som har drygt två tusen besökare?

Men oj. Det går ju inte för sig. Dreamhack har nämligen mest manliga besökare.

Jag tror att ”Signaler” har skrivit sin konstiga artikel för att visa att ”kvinnor kan” eller nåt annat mysko. Det ska man inte göra. Det är oväsentligt hur många tjejer som gillar japantrams, hur många som gillar spel och hur många som gillar datorer. Och ännu mer oväsentligt är det ifall det är fler tjejer än killar, såvida man går på konventet av intresse för något annat än sin sexuella läggning.

Men ”Signaler” är en tidning med en dold agenda som gör bort sig om och om igen med såna här saker. ”Signaler” har nämligen ett politiskt intresse eftersom både tidningen och Sverok får in sina pengar genom staten. Därför är det viktigt för ”Signaler” att kunna visa upp att tjejer minsann är minst lika intresserade som killar i spel även om det statistiskt sett inte är sant, eftersom många politiska partier är inriktade åt feminism och kvotering.

Och därför är det viktigt för ”Signaler” att kalla spelande för ”spelhobby” trots att nästan alla deras artiklar handlar om antingen människor med en professionell yrkeskarriär inom spelbranschen, eller också om olika typer av spelprodukter framtagna av sådana människor. Det är ändå viktigt att betrakta spel som en hobby för ”Signaler”, eftersom Sverok är en ideell organisation.

Det gäller att välja sina ord med omsorg för en lobbyist.

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Signaler från Sverok- en propagandatidning

  1. Pingback: Åsa Roos- en av de där feministerna | Maniac Media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s