Bloggen- media eller dagbok?

Vad är en blogg?

Bloggen är ett tämligen nytt fenomen, och det tog ett tag innan jag kom fram till att det var något för mig. En blogg kan användas till olika saker. Somliga personer tjänar mycket pengar på att vara bloggare. Så skulle jag gärna ha det. Men jag misstänker att det enklast blir så om man redan innan man börjar blogga är en känd typ som tjänar mycket pengar.

Jag använder min blogg som media. Istället för att skicka in kolumner och ledare till tidningar och hoppas att de ska köpa dem, lägger jag upp dem här, med möjlighet för vem som helst att läsa gratis. Jag tjänar visserligen inget på det, men å andra sidan vet jag att det jag skrivit säkert finns tillgängligt för alla som har lust att läsa det, och det är inte så dumt. En blogg är således en mycket bra ny del av den tredje statsmakten.

Alla har möjlighet att uttala sig genom bloggvärlden. Men vad är bloggen mer?

De allra flesta bloggar är bara skvallerdagböcker av småflickor. Inget fel i det: Även småflickor ska ha rätt att skriva precis vad de vill, även om de bara vill skriva en emodikt. Det svåra blir att hitta det man är ute efter bland detta hav av emodikter.

Men det är inte bara småflickor som använder sina bloggar till dagboksanteckningar. Jag såg ett intressant program på Dumburken under våren.

Närmare bestämt var det ”Uppdrag Granskning” med Robban Aschberg.

”Häng med då! Efter pausen.”

Programmet handlade om riksdagsledamöter som fuskade med sin sjukfrånvaro. Det är nämligen så att en riksdagsledamot alltid måste stå till tjänst, även under sin semester. Så om en riksdagsledamot blir sjuk och stannar hemma, ska han eller hon anmäla detta- även om det sker under helgen eller semestern.

Naturligtvis innebär detta att väldigt få riksdagsledamöter någonsin blir sjuka- åtminstone statistiskt sett… Fast det är inte bara under helger eller semestrar, utan också när de faktiskt ska arbeta. Riksdagsledamöter ligger nämligen lite bättre till än vanligt patrask, trots att de egentligen borde stå till tjänst 365 dagar om året. De behöver inte sjukanmäla sig till Försäkringskassan. Istället ska de sjukanmäla sig till en annan instans, och om de inte gör det så litar denna instans på att de är friska.

En instans som litar på politiker! Djävla idioter.

Hur som helst innebär det att riksdagsledamöterna kan ta det lugnt. Men vad ”Uppdrag granskning” upptäckt var att flera av dessa politiker, som officiellt sett påstått sig vara friska i kanske 15 år, i sina bloggar berättat om hur de varit sjuka, stannat hemma och haft vinterkräksjuka under partikongresser och det ena med det tredje. Och när TV-reportern ringde upp dem mumlade de flesta nåt i stil med att han eller hon minsann suttit i sängen och arbetat med datorn eller läst viktiga dokument, för man kan ju faktiskt arbeta hemma.

Fast i sina bloggar hade de alla öppet gnällt över hur sjuka de var och att de bara kunde kräkas och ligga i sängen och ha feber.

Ser man på. Vad innebär nu detta? Jo, hade politikerna istället varit vanligt patrask skulle Försäkringskassan hoppat på dem omedelbart.

Så blev det ju inte nu förstås, men ändå. De kanske fick sig en tankeställare över vad de skulle erkänna öppet för hela världen i sina bloggar. Det är inte säkert att fler än tio personer någonsin läser tramset som någon skriver i sin blogg, men möjligheten finns för vem som helst att göra det, så om man är en lurendrejare kanske man inte ska använda bloggen som dagbok.

En bra tanke är att man inte ska skriva någonting i bloggen som man inte vill att alla ska veta. Kanske kommer fler och fler fram till detta med tiden.

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s