Bowling!

Japp, nu har jag sett på Dumburken att alla sjukhus stänger portarna för att sjuksköterskorna går i strejk. Bravo! Det borde de gjort för många år sedan.

Politikerna är tysta förstås (utom kommunisterna). Statsminister Reinfeldt är bra på att titta med de stora bruna hundögonen och Tant Sahlin är bra på att jiddra, men ingen av dem är bra på att stå för vad de låtsas tycka.

Sahlin sa nåt mumbo-jumbo om att hon minsann hade tagit upp kvinnors löner i sitt första maj-tal. På Dumburken intervjuades flera sjuksköterskor som var karlar, och kan man tänka sig- de hade alla lägre löner än min svägerska, som är ingenjör. Så vi kanske inte ska fokusera alltför mycket på folks kön ändå vad gäller lönen?

Hur som helst, de strejkande finner det orättvist att en ingenjör som studerat i tre år har högre lön än sjuksköterskor, eftersom de också studerat i tre år. Det gör inte jag.

Jag tycker det är fullständigt oväsentligt hur många års studier man har bakom sig. Studierna är gratis i Sverige och alla jag känner som gått på universitet eller högskola har haft tämligen roligt under den perioden. För de flesta är det där en tid av festande och umgänge som slår ut all rolighet i arbetslivet totalt.

Tror ni att ”den lyckliga horan” inte finns? Fundera då på ”den fattiga studenten”. CSN är visserligen en bråkmakare, men än sen? Studietiden innebär oftast inte något annat än ett sätt att hänga kvar lite längre i fågelboet. Man ska inte gnälla över att ha varit student, det är ett val man själv gjort och om man har studieskulder beror det på att man roat sig och parasiterat på skattebetalarna under de åren, istället för att faktiskt vara en ”fattig student”. Så oavsett om man inte har studerat alls eller om man så gjort det i hundra år, anser jag inte att det spelar någon roll vad gäller lönen.

Vad det verkligen handlar om är:

1. Hur viktigt är det att någon utför arbetet?

2. Hur viktigt är det att den som försöker sig på arbetet har några kunskaper?

3. Hur äckligt är arbetet?

Mer kortfattat kan man kalla det: Tillgång och efterfrågan.

Hur viktigt är det med sjuksköterskor? Tja, tämligen djävla oerhört viktigt enligt min åsikt.

Hur viktigt är det att sjuksköterskorna vet vad det pysslar med? Eh, samma där va?

Nåväl, hur äckligt är arbetet? Hah! Alla som legat på sjukhus vet svaret på den frågan. Undersköterskorna har förstås ett ännu äckligare yrke, men det innebär inte att sjuksköterskornas jobb inte är tillräckligt slemmigt.

Jämför nu allt detta med ingenjörernas arbete. Visst är det trevligt med fungerande datorer och övrigt plock, men är ändå inte hälsan ännu trevligare? Och nog för att jag själv betraktar min dator som den enda fiende jag har som jag inte vill ska hänga sig, men de dataingenjörer jag känner (och de är många) verkar tycka ganska bra om dessa apparater. Och inte ens jag tycker de är äckliga. Så…

Med min logik borde sjuksköterskor alltså ha mycket högre lön än ingenjörer har. Därför stödjer jag den här strejken.

Men varför har då inte sjuksköterskor högre lön än ingenjörer? Ja, det är ju där problemet ligger. Vissa nöjer sig med mindre än de förtjänar. Och det betyder i praktiken att de inte heller förtjänar mer än de får. För varför ska någon få mer i lön än han eller hon kräver?

Nu hävdar återigen feministerna att detta är könsrelaterat. Sjuksköterskeyrket är ett gammalt kvinnodominerat yrke medan ingenjörsyrket är mansdominerat. Men än sen då? Får sjuksköterskorna stryk av sina ingenjörsmakar både om maten inte står på bordet och om de inte nöjer sig med en futtig lön? Nej, det är naturligtvis trams. Det är upp till sjuksköterskorna själva att bestämma hur mycket pengar de kräver i lön- oavsätt om de är män eller kvinnor. Och om politikerna verkligen anser att sjuksköterskor förtjänar högre lön är det dags att säga det nu. Inte som feminister, utan som goda arbetsgivare.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s