De Överdrivnas Armé

För ungefär 11 år sedan gavs en bok ut på Norstedts förlag, så full av faktafel och dumheter att den kunde ha varit skriven på Aftonbladet en mörk natt. Men den var skriven av två lurifaxar vid namn Didi Örnstedt och Björn Sjöstedt.

Bokens namn var ”De Övergivnas Armé” och den handlade om hur hjärntvättande och farligt det är med rollspel. Boken i sig var nog inte så hemsk- heltokiga konspirationsteorier kan tvärtom vara rätt roande. Det tråkiga var att skandalpressen genast tog den till sig.

Således var alla tonåringar som spelade rollspel snart djävulsdyrkare, nazister, kultister, kvinnoföraktare och allmänt galna. Och sådär var det sen i några år. Författarna vägrade att ställa upp i diskussioner med Sverok (Sveriges roll- och konfliktspelsförbund) och vägrar fortfarande, så någon debatt har det aldrig blivit av.

Men Sverok har inte legat på latsidan under de år som gått sedan ”De Övergivnas Armé” gavs ut. Sverok har varit professionellt skickligt på att laga det som de båda författarna förstört- och gått långt vidare, med lobbyverksamhet och politik. Sverok använder helt rätt uttryck, rätt bilder, rätt färger, allt är Politiskt Korrekt. Ord som ”spelhobby”, ”interaktiv teater” och ”rollgestaltning på en djupare nivå” används för att lyfta fram det fakum att spel är kultur, minsann. Ja, visst är spel kultur, precis som all annan lek är det.

Men Sverok har varit rent otäckt skickligt med att lägga fram argument på hur nyttigt och bra det är med rollspel av olika slag. Jajaja. Oerhört nyttigt, säkert.

Jag säger inte att man inte kan använda rollspel till något nyttigt, tvärtom. Men det allra vanligaste är faktiskt att man spelar enbart för nöjes skull. Inte för att man är djävulsdyrkare och ska döda varandra och inte heller för att man går i skolan och ska lära sig hur synd det är om människor som mobbas, utan helt enkelt för att man har roligt. Vid det här laget tycker jag att såväl de där författarna som Sverok har blivit lite väl överdrivna.

Detta inlägg publicerades i Historiska sagor och sagolika historier och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s