De utbildade- Sveriges nya adel

Förr i tiden drev adeln omkring och flummade och tjänade pengar- bara för att de var födda i rätt familj (ungefär som Farbror Knugen och resten av Kungahuset fortfarande gör). Andra människor arbetade och såg till att adeln hade det bra.

Hur är det nu då? Hur är det nu med det som kommunisterna kallar för klasskillnaderna? Kriget mellan de fattiga och de rika?

Jag får nog säga att utöver Farbror Knugen så har sossarna lyckats ganska bra med att mosa ner adeln bland det övriga patrasket under de dryga 100 år som gått. Men det innebär ju inte att alla har det lika dåligt, eller lika bra. Istället för adeln är det nu de utbildade som sitter på en oförtjänt pidestal. Ju mer man studerar, gratis och stöttad av de arbetande medborgarna i landet, desto högre lön anses man förtjäna.

Men varför? Jo, man har ju studerat.

Men varför, återigen? Akademiker är väl inte bättre än övrigt patrask?

Det speciella med att studera på universitet och högskola är inte att man blir en Übermänniska. Det speciella är att man förlänger sin tonårsperiod och struntar i att bli vuxen ytterligare några år. Man kommer inte ut i den riktiga världen. Förtjänar man extra mycket pengar för det när man sen äntligen börjar arbeta?

Uppenbarligen.

Javisst, det finns yrken man måste studera till men som man ändå får dåligt betalt för. Sjuksköterska, lärare… Oj, det är ju rentav viktiga yrken!

Men det finns ju också mindre viktiga yrken som man måste studera länge och väl till fast som man ändå inte får så bra betalt för, man kanske inte ens får något jobb. Som arkeolog till exempel.

Men det där är specialfall. Hela den svenska kulturens åsikt är ändock att människor som studerat förtjänar en högre lön än det övriga patrasket gör, och det gör mig illamående. Varför ska utbildning innebära adling?

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s