Det dyra livet

Det sägs ofta att allting blir dyrare. Är det verkligen sant?

Bensin blir dyrare förstås. Men är det konstigt, egentligen?

Och vatten kommer bli dyrare läste jag imorse. Men samma sak där: Är det konstigt?

Naturtillgångar växer inte på träd, skulle man kunna säga. Utom pappersmassa och timmer och sånt där. Och det blir dyrare det också, då och då, utom när det är orkaner framme och ställer till det.

Men några grejer som inte alls blir dyrare, utan tvärtom mycket billigare, är mobiltelefoner, digitalkameror och andra lyxprylar.

Mobiltelefonerna kan man köpa för en krona, bara man gör ett kontrakt med Djävulen att man ska använda dem flitigt. Det kunde man inte göra på 80-talet. Såväl mobiltelefoner som digitalkameror var dyra grejer när de först dök upp på marknaden, men nu är de lätta att komma över till förmånliga priser. Men varför är det så?

Det är lyxföretagen som är oroliga att vi slutar leva lyxliv. Om folk slutar köpa nya mobiltelefoner vore det katastrof för mobiltelefontillverkarna. Det ska vara billigt med lyxprylar så varenda djävel har råd att köpa på sig dem, och sen köpa nya så ofta som möjligt.

Över 30 procent av svenskarna ska köpa nya mobiltelefoner i år, och min gissning är att de flesta av dessa inte är förstagångsköparna.

En ny marknad inom lyxbranschen är länder som Kina, där det bor mycket folk som tidigare inte bott så lyxigt. Bilbranschen ser Kina som ett framtidshopp. Ja, bilbranschen kommer nog att tjäna mycket pengar på Kina.

Samtidigt som alla kineser blir bilister kommer onödigt skräp som vatten att bli betydligt mycket dyrare världen runt. Idag är rent vatten en självklarhet här i Sverige.

Man skulle kunna säga att rent vatten, även om det på många platser är såväl dyrt som svårt att få tag i, är ganska viktigt här i livet. Men ändå är det ingen lyx.

Lyx är något onödigt som man har fast man inte behöver det, eftersom man har råd.

Lyxen kommer att bli mycket dyrare än de flesta verkar tänka på- inte i pengar, utan i mer viktiga saker. Sånt som mat och vatten. Men vad gör det, om man har en ny mobiltelefon?

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s