Polis Polis Potatisgris

Farbror Blå vill ha fler ”förortskids” som nya poliser i framtiden. För att locka dem till detta har Farbror Blå bestämt sig för att det ska stå ”Aina” på framtida polisbilar.

”Aina” är turkisk slang som betyder ungefär ”Korrupt snut”, eller för att vara mer exakt: det är en förkortning av slangordet ”Aynasiz” som betyder ”utan spegel” och innebär att polisen inte har någon skam i kroppen och inte törs se sig själv i spegeln.

Man skulle kunna tro att Farbror Blå har fått för sig att det är första april, men nix.

Zanyar Adami, chefredaktör för tidningen Gringo, verkar ha ett finger med i spelet, och det förvånar mig inte alls. Det var ju tidningen Gringo som började med det där tramset att använda ordet ”blatte” som annat än vad det faktiskt är- ett skällsord. Vad jag vet använder de fortfarande såväl ordet ”blatte” som det ännu mer kränkande ordet ”svenne”. Gringo är en rasistisk tidning, men eftersom det inte är nazister det handlar om verkar inte myndigheterna bry sig om det, utan tvärtom se det som något positivt.

Nåväl, Adami menar att polisen vill ta tillbaka och avdramatisera det här ordet ”Aina”.

Vaddå ta tillbaka? Det är ett turkiskt slangord! Svenska Farbror Blå kan inte ta tillbaka ett ord som aldrig varit deras. Hur tänker de egentligen?

Jag förstår planen. Farbror Blå ser hipphoppare kalla sig själva ”nigga” och tänker att om de nu själva använder ett turkiskt slangord för korrupt snut så kommer ”förortskidsen” tycka att poliser är häftiga. Men vad Farbror Blå inte tänkt på är att de som tidigare kallat negrer för ”nigger” i nedlåtande syfte i USA inte slutat med det, och att hipphopparna sannerligen inte låter sig kallas något sådant av andra än sina polare.

”Förortskidsen” kommer inte att vilja bli poliser bara för att poliserna kallar sig själva för korrumperade snutar som inte törs se sig själva i spegeln på turkiska. Däremot kanske ”förortskidsen” får sig ett och annat gott skratt.

Detta inlägg publicerades i Historiska sagor och sagolika historier och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s