Såsom apor i träden

Jag är nu precis hemkommen från Sveroks riksårsmöte, där jag var ombud. Riksårsmötet är Sveroks högsta beslutande organ, eller, det är i varje fall så det är tänkt.

Detta riksårsmöte var istället Sveroks högsta remitterande organ. De flesta ombuden följde nämligen den förra styrelsens sluga tips att inte ta några beslut, utan bara skicka vidare motioner att begrundas över av arbetsgrupper och den nya styrelsen, som om dessa skulle kunna komma till ett bättre beslut än riksårsmötet. Och det kanske var rätt? För riksårsmötet kom ju inte till några kloka beslut.

Moment 22…

Hur som helst började mötet ganska egendomligt under fredagskvällen. Det hade beslutats att istället för att sitta vid bord som civiliserat folk, skulle vi sitta i cirkel.

Det är nog mysigt om man är 20 stycken, grillar korv, berättar spökhistorier och sjunger kumbajaja, men om det rör sig om 101 ombud som ska försöka debattera och dessutom samtidigt ska använda datorer och skriva ner saker och ting, så var det en oerhört konstig idé.

Just cirkeln var väl inte det egendomligaste, även om den heller inte var meningsfull utan en rejäl brasa i mitten. Nej, det störande var bristen på bord. Men initiativrik som jag är bestämde jag mig dagen därpå för att hämta mig ett eget bord och låta de som så önskade sitta i kumbajaja-seans bäst de ville.

Strax därpå följde fler mitt kloka initiativ. Det är så det fungerar inom Sverok, allt som oftast: folk följer efter, utan egna idéer.

Så är det överallt, inte bara i Sverok, men det blev mycket tydligt på riksårsmötet.

Nästa konstighet med mötet var debattformen. Vi skulle inte enbart debattera i ”plenum”, som man säger när man vill svänga sig i fina ord. Vi skulle också debattera i ”fri form”.

Vad de som hittat på det hela menade med detta kom snart till allas kännedom. Att debattera i friform var att stycka upp hela mötet i smågrupper, som alla skulle debattera om olika saker, samtidigt. Dessa smågrupper satt flera i samma rum och pladdrade såsom djungelapor i träden och störde varandras diskussioner. Att alla ombud skulle få höra ens argument var ju omöjligt, för debatterna pågick ju alla på en gång.

Om man hade extra intresse för en speciellt viktig fråga, hade man ingen möjlighet att överhuvudtaget debattera om de andra. På detta sättet slösades tre 45-minuterspass snabbt bort, och därefter återgick mötet till debatt i ”plenum” igen och alla frågorna måste tas om på nytt.

Detta kan man ju tro att de flesta ombud skulle inse var något negativt, men tvärtom uppfattade de flesta det som något bra. De som inte ville debattera kunde slöa, de som älskade att höra sina egna röster men irriterade sig på andras kloka argument kunde för ett bra tag sätta sig långt borta från någon som framförde kloka argument.

Allt detta var ju förstås negativt, men ett riksårsmöte kan ändå i sin helhet vara positivt.

Fast det var det inte.

Det blir inte så, när en massa ombud är djungelapor som sitter och hånar andra ombuds tankar om demokrati och försöker förlöjliga dem bakom deras rygg i en buss till Huvudstaden.

Jag tar upp debatt med dessa får närsomhelst om de skulle våga be om det ansikte mot ansikte. Det här rör sig om personer som varken kan argumentera själva eller förstår ett annat argument om man så skriver ”ÄGD!” med Falu Rödfärg i pannan på dem.

Men det var en intressant helg, och somliga ombud var det trevligt att träffa.

Och bara som en upplysning till alla fiender som eventuellt råkat titta in: Jag tänker fortsätta kämpa mot maktmissbruk och korruption i Sverok. Jag tänker fortsätta försöka förändra Sverok till att bli en organisation som är demokratisk och inte bara låtsas vara det (detta trots att djungelaporna hånar mig för att jag använder ordet i dess rätta bemärkelse.). Det är viktigt att det finns folk inom Sverok som har egna idéer och vågar stå för dem och tala för sin sak, och inte bara en massa ja-sägare och en liten klick i toppen som delar ut jordnötter till djungelaporna.

Detta inlägg publicerades i Historiska sagor och sagolika historier och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s