Representativ Dumokrati

Här i Fjärde Riket har vi ett styre som kallas representativ demokrati. Det innebär att de lallande fånarna ute i landet går till valurnorna vart fjärde år och röstar in 349 tomtar som ska sitta i riksdagen och hitta på lagar och rösta om allt möjligt och representera folket…

Men är det så det fungerar? Representerar riksdagsledamöterna sina väljare?

Nja. Det är inte speciellt vanligt. Istället representerar riksdagsledamöterna sina partier. För att överhuvudtaget ha möjlighet att ens bli riksdagsledamot, måste man vara med i ett politiskt parti, och sen måste det partiet få fyra procent av rösterna för att komma in i riksdagen.

Så det är ingen större vits att rösta på Palme-partiet, Partiet för Naturens Lag, Unika Partiet eller liknande flum, inte i riksdagsvalet.

Nåväl, sen sitter alltså riksdagsledamöterna där och representerar sina partier, eller går och ser på fotboll, som Herr Reinfeldt gjorde när det röstades om FRA-lagen. Men han hade ju ändå inte röstat vettigt, så det gjorde inget.

Det händer dock från gång till annan att en riksdagsledamot får för sig att vilja representera sina väljare trots allt. Det fanns några sådana nu när det röstades om FRA-lagen.

För att motverka detta finns det något som heter Partipiskan. Det innebär att den bångstyrige riksdagsledamoten blir ordentligt mobbad och utfrusen av resten av partiet, för att lära sig veta hut alltså. I värsta fall blir personen i fråga utkastad ur partiet.

händer något intressant. Eftersom man fått så kallat riksdagsmandat för fyra år, sitter man kvar i riksdagen som en politisk vilde fram till nästa val. Har man väl kommit in i riksdagen måste man alltså inte längre vara med i nåt parti.

Det var det som hände med Frau Schyman efter att hon hoppat av från kommunisterna. Hon satt kvar i riksdagen iallafall fram tills förra valet.

Det kanske borde startas ett parti som hette Mandatpartiet, Riksdagspartiet, Vildarnas Parti eller liknande, som enbart gick ut på att få in politiska vildar i riksdagen?

Idén är rolig, men ett sånt parti skulle inte få många röster. Här i landet tror folk alltid lika naivt att politikerna talar sanning med vad de säger och därmed representerar sina väljare. Men så är det inte. Politiker talar med kluven tunga och i riksdagen representerar man sitt parti om man inte vill riskera sin karriär.

Och varför skulle man vara intresserad av att sitta i riksdagen, om inte för att göra en god karriär och tjäna pengar?

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s