Storebror ser dig- och läser dina mail

På Onsdag är det dags, då ska riksdagen rösta om FRA-lagen. Oavsett om de röstar igenom den eller inte striden den förstås mot grundlagen, men än sen? Det är inte första gången. Lagen om hets mot folkgrupp, till exempel, den strider också mot grundlagen. Grundlagarna är inte viktiga.

Hur som helst, FRA-lagen är Sveriges version av The Patriot Act. Genom att försöka skrämmas om terrorism vill politikerna att landets medborgare ger upp sina rättigheter.

Tråkigt nog för politikerna är svenskarna inte lika naiva som amerikanerna, vi förstår att det inte handlar om terrorism. Det handlar om att de vill hålla koll på oss. De vill ha laglig rätt att läsa alla mail.

Det spelar ingen roll om ett mail ska till grannen i lägenheten intill eller om det ska till Sudan, för det är mycket troligt att texten ifråga passerar en hel del gränser fram och tillbaka innan det kommer fram till grannen i Göteborg iallafall. Det är så det fungerar numera med internet. Så kom ihåg: vart du än mailar kan mycket väl FRA läsa ditt mail.

Men tråkigt nog för medborgarna skiter politikerna i vad vi tycker. Vi är bara viktiga fyra gånger om året. Det är så Sveriges ”demokrati” fungerar.

Nu är det många som säger att det räcker med att fyra riksdagsledamöter från alliansen röstar emot för att FRA-lagen inte ska gå igenom, men det stämmer inte. Varenda riksdagsledamot från miljöpartiet, vänstern och sossarna måste ju också rösta emot isåfall, och det betvivlar jag starkt att de kommer göra. Det är säkert massor av sossar framförallt som tycker att det här är en jättebra lag. Så det är inte fyra riksdagsledamöter som måste rösta emot, det är betydligt fler.

Hur som helst, inte nog med att FRA-lagen är rena Storebrorslagen, den är också ganska korkad. Vad kallar man det när riktigt många på en gång skickar mail till samma ställe för att demonstrera?

Mailbombning. Smaka på det: Mailbombning. Det är vad det kommer att bli på FRA dygnet runt. Där kommer att komma betydligt fler mail än de orkar med, och alltihop kommer att kosta oerhört mycket pengar. Jag undrar ifall det ska betalas av samma pengar som Försvaret i övrigt inte har, eller om FRA kommer att få egna pengar?

Oavsett tycker politikerna visst att det är en väl värd spendering. För kom ihåg att det inte handlar om terrorism, det handlar om att hålla koll på medborgarna…

Annonser
Det här inlägget postades i Samhället och Skamhället och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s