Vikten av utländsk demokrati- och det oviktiga med svensk.

Morgan Tsvangirai, oppositionsledare i Zimbabwe, drar sig ur presidentvalet med förklaringen att han inte vill ”vara med i spelet”. Han har gripits fem gånger sedan den första valomgången i mars (då han vann) och minst 70 MDS-anhängare har mördats av Robert Mugabe-milis.

Den svenska utrikesministern Carl ”Ribbentrop” Bildt kommenterar detta med att det är ”en djupt tragedi” för Zimbabwe att man inte kan hålla ”ens en antydan till demokratiska val” där.

Men jag förstår inte varför han tycker det. Varför är det viktigt med demokrati i Afrika för Bildt, när det inte är viktigt här i Sverige för hans egen regering?

Bildt tycker att ”omvärlden”, och då särskilt Sydafrika och grannstaterna har ett ansvar att ”agera” mot Zimbabwe, men gällande Sverige som del av omvärlden uttalar han sig inte…

Men att ”omvärlden” ska ”agera” är ytterligare en egendomlig åsikt att komma ifrån honom. Istället borde han väl försöka sälja FRA:s tjänster till Mugabe-regimen? En militärdiktatur som hjälper en annan?

Zimbabwe och Sverige kunde ingå en icke-anfallspakt och nu när Sverige skrotar försvaret (ett  egendomligt påhitt av en militärdiktatur, även om jag inte har nåt emot det) med undantag för FRA, så skulle Bildt även kunna sälja alla militära prylar såsom Gripenplan och övrigt som blir över dit. Mugabe skulle nog gärna vilja köpa lite sånt där second hand, och så skulle fascist-regeringen kunna satsa ännu mer på FRA.

Såhär tror jag att det kanske är: Zimbabwe betraktas av Bildt som ”djungler i Afrika där det bara bor kannibaler”.

För honom är det inte så noga vad som händer där, men det låter PK att prata om ”demokrati”. Men som vi svenskar vet är regeringen som Bildt sitter i egentligen inte speciellt demokratiskt inriktad.

Vad borde Bildt ha tänkt på? Jo: Man ska inte kasta sten i glashus.

Däremot i riksdagshuset, där tycker jag man ska kasta sten. Eller tomater. Eller ägg.

Fast det skriver jag inte som en uppmaning, utan mer som en… dröm.

Jag vill ju inte att milisen kommer hit och plockar mig, eller värre, tvingar mig att lägga ner min blogg.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s