Sveriges två riksdagspartier

Ja, vårt land har en riktigt konstig politik. Precis som i USA har vi i praktiken bara två partier: Där heter de ”Republikaner” och ”Demokrater”, här heter de ”Högerblocket” och ”Vänsterblocket”.

Ute i kommunerna har vi lite fler, men i riksdagen har vi bara två, och för att det ska fortsätta förhålla sig på det viset så har vi den där ”fyraprocent-spärren”.

Blockpolitiken är mossig, uråldrig och förbipasserad sedan länge. Den borde ha lämnats kvar hos ”Hattar” och ”Mössor” på 1700-talet. Högern och vänstern finns inte. Det är någonting var och en måste inse.

Det finns bara olika politiska filosofier, och de går omöjligt att placera dem i en rak linje bredvid varandra från höger till vänster. Det går inte ens att placera dem i en cirkel runtomkring varandra, eller här och var på en platt mark. De hamnar inte ens i samma universum allihop. Det är helt omöjligt.

När man väl insett det, då fattar man hur löjeväckande det är att trycka ihop alla politiska partier i två olika block som man kallar ”Högerblocket” och ”Vänsterblocket”. Det går inte.

Ändå är det så det går till i vår riksdag, och hur konstigt är det då att allting går åt helvete där? Blockpolitiken behöver skrotas. En bra inledning till det är att också skrota fyraprocentspärren.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s