Utbildning och inbillning

Jag såg en tant imorse på Dumburken som pratade om vikten av utbildad personal inom just utbildningssektorn. Tanten sa att vi inte får glömma bort de små barnen. De små barnen har lika stor rätt som universitetsstudenter att bli utbildade av utbildad personal, förklarade tanten.

Den där tanten har nog levt för länge i den skyddade verkstad som just akademikervärlden är. Visst stämmer det att somliga människor inte borde få lov att skaffa barn överhuvudtaget, men människor mår inte bäst av att plockas vid så unga år som möjligt och stuvas in i en skola för att uppfostras av pedagoger. Människor mår bäst av att växa upp med sin familj.

Visst har små barn lika stora rättigheter som universitetsstudenter, men har de samma behov?

Små barn har helt andra behov än universitetsstudenter. Är det någonsin några studenter som gnäller och säger att de har samma rättigheter som små barn att ha nära kontakt till mamma och pappa? Alla människor är inte samma personer.

Ett litet barn har stort behov till sina föräldrar, en universitetsstudent har stort behov av välutbildade pedagoger som har god kunskap om ämnena de lär ut. Knepigare är det inte.

Sådana saker som ett litet barn håller på och lär sig kan man sannolikt lära sig från de flesta vuxna människor, medan sådana saker som man lär sig på universitetet är specialinriktade och måste därför läras ut av just utbildad personal.

Det där var en dum tant. Hon hade nog inte gått en ordentlig utbildning.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s