Blondinbella med glaset i hand

Ser man på- Isabella Löwengrip är på tapeten igen. Det kanske inte är så konstigt- kvällsblaskorna skriver gärna om såna här riktigt intressanta nyheter ibland när det varit total nyhetstorka en längre tid och de har fått nöja sig med FRA-svek, amerikanska bankkonkurser och liknande sånt där som inte påverkar oss vanliga människor… Eller hur man nu vill se på saken.

Vad är det som har hänt då?

Jo, Blondinbella har tydligen skrivit på sin blogg om att hon druckit alkohol. Och så är det någon avundsjuk typ som har suttit hemma och läst hennes blogg och gråtit över att det inte var han som hade en blogg, som känt att här fanns ju faktiskt ett sätt att trycka till henne- han kunde anmäla henne för socialen!

Och vips, socialen inkopplad. Varför? Jo, för sådan är lagen i Sverige. Fröken Löwengrip är än så länge 17 år och då är det inte tillåtet att dricka alkohol.

Och det var nu Aftonbladet kunde skrika ”Tallyhoo!” eftersom det plötsligt fanns nåt roligt för vanligt folk att läsa om… En så där lite lagom ointelligent skvallerartikel som vanligt korkat folk kan gotta sig i och njuta av. En sån där artikel av samma slag som att nån viss politiker inte betalar sin TV-licens.

TV-licenser och alkoholintag, vem fan bryr sig? Jo, de flesta tydligen.

Åtminstone så länge historien rör sig om rätt personer. Själv blev Blondinbella arg. Hon tror att man själv får bestämma ifall det ska stå om en i tidningen.

Det trodde jag också när jag var 17 år. Jag blev skitförbannad när tidningen Arbetet skrev en idiotartikel om mig efter att jag blivit attackerad i skolan och anmält saken för polisen. Fast tyvärr så blev jag inte, som Blondinbella, kontaktad iförväg, så jag kunde talat om för ”journalisten” vad som var sant. Så han hittade på det mesta från sina fantasier. Om jag inte haft en kommunistkompis som läst blaskan, hade jag inte ens vetat att artikeln funnits, och då hade jag inte kunnat kontakta redaktionen och tvinga den att göra en rättelse i efterhand.

Nej, om en tidning vill skriva om en, så gör den det. Speciellt om man som Isabella Löwengrip betraktas som en offentlig person. Nu är vi tillbaka till det där med nyhetstorka igen. Vanligt folk älskar att gotta sig om offentliga personer begår brott, oavsett om brotten är allvarliga eller om det är sånt som vanligt folk också pysslar med.

Om Kulturministern struntar i tv-licensen är det mycket allvarligare än om Hulda-Lisa Aronsson i Trelleborg ger fan i samma idioti. Om Blondinbella super till är det fy och usch, men om jämngamla Allan Jönsson i Visby gör det är det ingen som bryr sig. Om Farbror Knugen kör för fort är det mer intressant än om Per-Oskar Nilsson i Åmål gör det.

Det där sista kan jag i och för sig hålla med om, i och med att kungen varken kan åtalas eller dömas.

Men ändå. Själva principen är ändå dum.

Nå, Blondinbella blev inte bara arg över att hon hamnade i tidningen fast hon inte ville. Hon tyckte också att det var slöseri med skattepengar att socialen kontaktade hennes föräldrar, fast hon inte ens bor hemma. Och visst, jag kan förstå hur hon känner. Men socialen ska väl ändå följa lagen?

Nu är det massor av bloggare som skrivit betydligt elakare saker om den här historien än vad Aftonbladet gjort. Men det tänker inte jag göra.

Det stora problemet är inte att Blondinbella anser att hon ska kunna ta sig ett glas vin då och då, även om hon är 17 år. Det lär knappast skada varesig henne eller någon annan. Problemet ligger mycket djupare.

Problemet ligger i samhället. Blondinbella är knappast ensam om att ta sig en slurk ibland fastän hon inte har åldern inne.

Det är ungefär som med att tanka ner musik och film från nätet. De flesta tonåringar gör det, precis som att de flesta tonåringar festar. Att Blondinbella inte själv anser att det är något problem är inte egendomligt- det gör knappast så många av de övriga festande 17-åringarna heller.

Blondinbella betraktar sig som den lugnaste 17-åringen i Sverige. Där har hon fel. Det finns gott om 17-åringar som inte festar överhuvudtaget och som aldrig druckit alkohol i hela livet.

Men ändå. Hon befinner sig högst sannolikt bland majoriteten vad gäller de drickande 17-åringarna.

Socialen ansåg att hon dricker mer än en vuxen. Ja, men det är väl inte så konstigt? Förhoppningsvis lär sig väl de flesta hur mycket det är lämpligt att dricka, för att därefter inte dricka mer än så? De flesta gör detta som tonåringar, även om det är olagligt.

Blondinbella själv menar att hon gjorde det som 14-åring. Om det är sant, tycker jag det är synd. Jag tror att hon hade haft större kontroll att göra det som 17-åring nämligen. Ännu större kontroll hade hon nog haft som 20-åring, men inte för att lagen säger det, utan för att ju mognare kroppen är, desto bättre kan man hantera den här typen av droger.

Men varför fokusera så mycket just på Isabella Löwengrip? Detta är som sagt ett samhällsproblem. Alkohol är en stor del av vår kultur, det är något vi antingen får bekämpa, hantera på bästa vis eller bejaka. Jag tror inte det ligger så stor vits i att bekämpa det. Det har varit försök på den saken lite av och till, som mest har inneburit mera pengar och makt åt den organiserade brottsligheten.

Att bejaka alkoholen är inte heller någon bra plan, för det innebär att bli en alkoholist.

Att hantera alkoholen på bästa vis, det är en bra plan. Baksidan är förstås att det inte är alla som vet vad som är ”bästa vis”, men ingen plan är perfekt…

Nå, vad vill jag komma fram till då? Tycker jag det är fel att supa till när man är under 18 år?

Svår fråga. Den rätta frågan är mycket djupare. Att supa är aldrig nyttigt, vilken ålder man än har. Samtidigt är alkoholintag en stor del av vår kultur. Det är bra att det finns lagar så att socialen har makt att hjälpa om det behövs, men samtidigt är det ganska onödigt att gnälla över en sådan här sak.

På 1800-talet var Sverige ett fullständigt nersupet alkoholträsk där drängarna fick brännvin istället för pengar i lön. Jag vill nog ändå hävda att vi ligger ganska bra till just nu.

Och till Blondinbella säger jag: Skål och grattis till den kommande 18-årsdagen!

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Blondinbella med glaset i hand

  1. Pingback: Isabella Löwengrip | Maniac Media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s