Etik, lag och svågerpolitik i USA

Här i Sverige blir politiker populära genom att mingla omkring i Gladstolt-festivalen, dansa med kossor i Dumburken eller kläcka ur sig att Zlatan är en god förebild för unga.

I Det Stora Landet I Väster blir politiker populära genom att vara fanatiskt religiösa. Därför blev Sarah Palin vicepresidentkandidat.

Men ack och ve! Hennes 17-åriga ogifta dotter är gravid.

Nu förstår ju vem som helst att Tant Palin kan vara hur religiös som helst utan att dottern bryr sig, men konstigt nog anser somliga ändå att detta innebär att Palin ”inte går med gott exempel”. Och därför används den här historien för att svärta ner henne.

Jepp, för så är det: Precis som man som politiker blir populär av helt irrelevanta dumheter, är det även liknande trams som förstör ens karriär om man inte passar sig.

En annan nersvärtning av Palin är att hon som guvernör i Alaska ”missbrukat sin makt”. Man skulle kunna kalla det omvänd svågerpolitik. Vad hon gjort, är alltså att ha tillåtit sin make att arbeta i flera månader med att få hennes tidigare svåger sparkad från polisen.

Det låter helt klart illa. Jag gillar sannerligen inte maktmissbruk.

Men det spännande är, att Alaskas justitieutskott menar att Palin inte brutit mot några lagar! Däremot menar de att hon brutit mot etiska lagar.

Vad fan?

Jag vet inte vad de har för lustiga lagar i USA. Även i Sverige har vi en hel del mysko juridiska påhitt. Men till syvende och sist är det ändå detta som gäller: Om det är lagligt, är det inget maktmissbruk. Då är det bara bruk av makt. Och vad gäller etiska lagar så kan Alaskas justitieutskott peta sig i näsan, för är det inga riktiga lagar så har kärringen inte gjort något fel. Har hon inte brutit mot USA:s knasiga lagar, är de bara hycklare när de kritiserar henne för maktmissbruk.

Sen kan man ju personligen ha sina egna åsikter om vad hon håller på med. Det har jag. Jag gillar henne inte alls. Men ett justitieutskott ska väl förhoppningsvis vara objektivt och inte gå efter personliga omdömen och åsikter…

Nej fy fan. Politiken i USA är ännu löjligare än i Sverige. Allt är bara ett spel för gallerierna.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s