Kinderägg

Du kanske tror att det behövs choklad till ett Kinderägg? Då tror du fel. Ett korrekt Kinderägg är ”tre saker i en”. Den här gången blir det en hycklare, en arbetare och en kapitalist- alla samma sak, något som kanske till och med blir en överraskning för en del naiva personer, vilket gör det hela till ett ännu bättre Kinderägg.

Hur som helst satt jag och såg på en debatt på Dumburken som Janne Josefsson höll i. Debatten handlade om ”arbetsslavar” i byggbranschen som kommer hit ifrån gamla öststatsländer och arbetar för mycket mindre lön än svenska byggarbetare gör. Det där gillar varken de svenska byggarbetarna eller facket.

Om ”arbetsslavarna” jobbar för mindre lön är sannolikheten större att de anställs istället för de svenska byggarbetarna, och alla ska väl ha lika lön för lika arbete? Det känns så självklart. Dels utsätts de svenska arbetarna för svårigheter och dels får de utländska arbetarna mycket mindre lön än de förtjänar- enligt facket.

Allt beror på de kapitalistiska arbetsgivarna som vill pressa ner lönerna. Eller hur?

Men om vi kollar lite på det. Om man bygger ett hus i Sverige ska man ha lika lön för lika arbete. Varför ska man inte ha lika lön för lika arbete om man fraktar livsmedel till Sverige, oavsett om man arbetar på ett svenskt eller ett filippinskt fartyg? Varför ska skräddare som syr kläder som används i Sverige inte ha lika lön för lika arbete, oavsett om de bor i Sverige eller i Kina?

Jag tror inte att väldigt många svenskar skulle vilja börja betala en anständig lön för skrädderi så fort de behövde nya kläder. Folk skulle bli tvungna att lära sig sy på egen hand. Där kan vi prata om slavarbete, även om slavarna inte bor i Sverige utan utomlands, utnyttjar vi dem likväl.

Och mer i debatten då… Det finns ju lagar i Sverige, inte får väl arbetsgivare betala vilka löner de vill?

Det är lite skumt med det, för det stämmer ju. Det får de inte. Men samtidigt så har vi ”individuell lönesättning”, vilket i princip innebär att de visst får det. Det ska alltid vara en massa paradoxer hit och dit i lagarna, som i stort sätt bygger på att folk gärna både vill äta och ha kvar kakan. De bygger inte, som många gärna vill tro, på att de onda kapitalistiska arbetsgivarna sätter vissa lagar medan arbetarna på barrikaderna sätter andra. För vid det här laget rör det sig nämligen om samma personer här i landet…

Det finns andra lagar i svenskt arbetsliv förresten, som byggjobbare ofta blundar för. Det handlar naturligtvis om svartarbete, vilket sannolikt de flesta som hållit på några år utför ibland. Förutom att man då också blåser staten på pengar, jobbar man då billigare än andra- precis som de utländska arbetarna. Så vad är det principiella felet?

Nu framhölls i debatten exempel på utländska byggarbetare som bodde i kontainrar och gamla husvagnar utan el och värme. Det låter ju inget vidare. Men då är det väl inte skillnaden i lön det handlar om?

Okej, så folk åker från öst och jobbar här där de får bättre betalt, och åker sen hem med massor av pengar i fickorna- trots att de fick mycket sämre lön än svenska arbetare får. Precis som svenskarna för hundra år sedan åkte till USA och jobbade där. Och det tog inte slut med svenskarnas arbetsresor till väst på den tiden- än idag är det vanligt att folk reser iväg till Norge och jobbar ett tag för att sen komma hem med gott om pengar.

Nu är det kanske någon som tror att jag med detta försvarar hela grejen med att olika personer får olika betalt för samma arbete?

Så är det inte. Jag kritiserar hyckleriet.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s