Så tar du ditt liv

I Storbritannien anser de sig ha problem med ondskefulla webplatser och chattrum som ger tips om hur man bäst tar livet av sig. Tjugosju självmord de senaste sex åren anses länkade (lägg väl märke till att jag använder just ordet ”länkade”) till sådana webplatser.

Enligt en lag från 1961 är det förbjudet att uppmuntra någon att ta livet av sig i Storbritannien- men inte om man inte möter varandra ansikte emot ansikte. Därför är dessa webplatser inte olagliga, vilket den brittiska regeringen vill förändra.

Madeleine Moon, Parlamentariker för Bridgend i södra Wales, beskriver webplatserna som ”fasansfulla och onda” och säger:

”De driver människor att begå självmord och berättar hur man går tillväga.”

Nu vet jag inte ifall det är jag som är ovanligt fiffig och fantasirik, men är det verkligen så svårt att komma fram till sånt på egen hand? Det är ju inte som att man måste såga huvudet av sig med motorsåg eller ta en djupdykning in i en träflisare, även om det sannolikt borde fungera (fast en nittonåring i Minnesota överlevde nyligen en sådan dykning, så man ska aldrig vara för säker). Man måste inte göra saker och ting så komplicerade. Om man inte har en egen bössa är det ju bara att masa sig iväg till närmaste järnvägsspår och vänta på tåget.

Nu är detta inget förslag alltså, utan snarare en fråga: Är det svårt för folk i allmänhet att lista ut hur man går till väga för att ta livet av sig?

På den tiden när jag fantiserade om sådana saker tänkte jag mycket på ”Plan B”. ”Plan B” handlade förstås om ifall man skulle råka klanta till det och överleva första försöket och kanske bli rejält skadad och inte få fler chanser. Jag kände personligen en kille som hoppat från ringmuren i Visby och bara brutit foten, och hängt sig ute i skogen och blivit räddad av en svampplockare. Jag hade hört om en kille som skjutit sig i munnen med hagelgevär och skjutit bort hela överkäken och större delen av ansiktet, men överlevt ändå. Nåt sånt ville ju inte jag råka ut för.

Så jag hade en mycket finurlig plan, med fullt av extraförsök inbäddade om jag inte skulle dö fort nog.

Jag skulle hoppa från Angeredsbron. Bara det hade nog räckt, för den är hög. Men precis när jag hoppade skulle jag dessutom skjuta mig i munnen med hagelbössa. Då hade jag sannolikt varit död innan jag landade. Om jag ändå inte dött av skottet, skulle jag dö i nästa ögonblick: för jag skulle ha en lång ståltråd runt halsen, som var menad att slita av det som blev kvar av huvudet. Därefter skulle kroppen landa precis framför tåget och bli mosad både av landningen och av att bli överkörd av ett tåg.

Allt det där hade nog fungerat utmärkt, jag funderade en hel del på hur många webkameror jag skulle placera ut också inför detta kommande happening, eller hopp-ening, eller vad man nu ska kalla det.

Fast sen då när jag bestämde mig för att jag inte skulle ta mitt liv trots allt, så började jag fundera lite extra på vad jag kunde gjort för dödligt utöver allt det där andra. Jag kunde ju svalt en massa råttgift, eller kebab för den delen? Precis före hoppet då alltså. Man kan inte leva på hoppet.

Och så kunde jag skurit mig lite så hade jag fått med lite blod också på webkamerorna. Ja, jag hittade på alla möjliga olika varianter och vad de alla hade gemensamt var att de allihop fungerade tillsammans men att de sannolikt allihop också skulle funka på egen hand, även om det bara var de första, som hade varit seriösa, som inte innehöll en massa obehag och smärta för min egen del.

Men återigen kommer jag in på den där frågan: Jag hade själv inga problem med att komma på massor av sätt att ta livet av sig, även om jag till syvende och sist lade allihop åt sidan. Så därför undrar jag: Är det verkligen så svårt för folk i gemen att lista ut hur man gör? Har jag isåfall avslöjat det för någon nu? Är det någon som har fått en aha-upplevelse, som har kommit till en djup insikt, ungefär som om jag skulle berättat att Jultomten inte finns i verkligheten?

Isåfall är jag glad att det här inte är en brittisk sajt, för isåfall skulle den ju snart bli olaglig…

Detta inlägg publicerades i Dagligt flum och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s