World Wide Vänskaplighet

Den oartighet och ovilja att hjälpa medmänniskor och tillochmed vänner, som är så vanlig i internetsammanhang, är ett snabbt växande och viktigt socialt problem. Numera behöver de flesta i vårt samhälle använda datorer och internet ganska ofta, men långtifrån alla är tillräckligt insatta i datasvängen för att kunna fixa saker och ting på egen hand.

Alla som har möjlighet att läsa detta vet säkert mer än väl hur lätt det händer att det blir problem med något. Inte alla är problemfixare. Men har man tur, har man möjlighet att fråga någon man känner efter råd via msn eller mail, eller om datorn pajat ihop totalt, via telefonen.

Det minsta man behöver då, är spydiga länkar till svar.

Nu brukar somliga komma med argumentet att på det viset lär de en att söka information på egen hand. Men nej, så är det inte. Pedagogiken ifråga är värdelös.

Man lär inte folk som behöver hjälp saker och ting genom att håna dem istället för att tala om hur de kan göra. För min egen del brukar det mest leda till att jag blir ledsen och bitter om jag blir behandlad sådär, och hatisk och fientlig mot behandlaren, och betydligt mer negativt inställd mot datorer och allt däromkring.

Många är av åsikten att folk i största allmänhet är oartiga och otrevliga över internet, eftersom de kan gömma sig bakom sin anonymitet. Men mot sina vänner?

Jag begriper mig inte på vitsen med att hellre kläcka ur sig uppkäftigheter än att hjälpa en vän.

Jag vet att det är jobbigt med andra människor. Men det är ännu jobbigare att vara totalt ensam. Och det är iallafall vad jag hoppas att den blir som bara är elak och spydig jämt.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s