Sandlådebråk i ett vattenglas

Jag råkade slå på Dumburken mitt i den fånigaste debatt jag någonsin sett. Det var ett djävla upprört kackalorum om huruvida man måste skaka hand eller inte. Somliga debattörer var oerhört förbannade och kände sig kränkta över att några muslimska kvinnor inte ville skaka hand på grund av sina religiösa (eller snarare kulturella) skäl. Dessa debattörer ansåg att man ska ta seden dit man kommer och att i Sverige så ska man fanimig skaka hand.

Sen fanns det andra debattörer som istället ansåg att man ska respektera människor som de är, och att om vissa inte vill skaka hand, så ska man respektera det.

En av debattörerna var Carl Hamilton, och han hade tydligen skrikit åt nån att hon skulle bo i en jordhåla, när hon inte ville skaka hand med honom.

Men för helvete!

Det är uppenbarligen Carl Hamilton som härstammar ifrån en jordhåla. Ska man tvinga folk att hälsa på speciella sätt?

Personligen tycker jag att det känns falskt att hälsa överhuvudtaget på personer som jag vet tycker illa om mig. Men just på grund av den där äckliga seden med handskakning, blir det ofta så att jag mer eller mindre tvingas ta sådana människor i hand ändå.

När jag undviker det, stirrar folk upprört och buttert på mig. Men varför har de rätt att göra det? Varför har man rätt att missakta någon bara för att han eller hon inte vill hälsa?

En hälsning, oavsett om det handlar om kindpussar, handskakningar, bugningar och nigningar eller varför inte honörer, är ett sätt att visa respekt. Och respekt är något man måste förtjäna.

Ingen har rätt att känna sig kränkt för att en annan människa inte anser att man gjort sig förtjänt av en sådan respekt. Ingen har rätt att bli förbannad för att en annan människa inte tycker att en viss kulturell tradition är tillräckligt högaktningsfull att hjälpa till att föra vidare.

Själv skulle jag exempelvis aldrig i livet kalla Herr Bernadotte för ”Ers Majestät”. Gör det mig till en sämre människa? Innebär det att jag kränker karln?

Nej. Tvärtom är det en kränkning mot mig att kräva att jag ska följa en sådan fånig tradition mot min vilja. Precis som det är en kränkning av Carl Hamilton att kräva att folk ska skaka hand med honom även om de inte vill.

Allt som innebär att man kräver något av en annan människa utan att den människan gjort något mot en, är en överträdelse mot den människans privatliv. Hamilton är med andra ord en person som ser det som sin rättighet att bestämma över folk, och blir rasande när han märker att alla inte håller med om den självklarheten. Man kan ju fråga sig om han själv högaktningsfullt skulle göra en ”high five” och ropa: ”Yo, nigga! Zup?” om han gick omkring bland ett gäng rappare…

Hela diskussionen är löjeväckande. Tyvärr passar den mycket bra i Dumburken, för den visar exakt hur moget samhället är.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s