Wappanism

Den japanska popkulturen sprider sig som en cancertumör genom vårt samhälle. Tidigt på morgonen finns bara två sorters TV-program- konstiga animeserier för småbarn, och TV-shop. På spelkonvent som tidigare mest riktat fokus åt rollspel, finns nu såväl cosplay, manga, anime och dansmattor.

Personer som inte är intresserade av fotboll och ishockey döms som ”nördar” och buntas ihop i grupper där såväl spelare som wappanister ingår. Otäckast av allt är att så många själva anammar den här titeln och känner sig stolta över den, utan att inse att vad de gör är att betrakta sig som töntar.

Men wappanismen är mycket djupare i samhället än vad ”stolta nördar” verkar inse. Japans största gåvor till Västvärlden är ju karaoke, bukkake och Hål i väggen, vilket tyvärr säger en hel del om den här kulturen.

Det är många som uppmärksammat att Sverige släpper på sina gamla traditioner för att bli mer som USA, och som oroat sig över det. Det är förståeligt, USA kanske inte har så mycket klokt att bjuda på, utöver dödsstraff. Men betydligt allvarligare är att Sveriges kultur blir mer och mer lik Japans.

Japan är det om möjligt ännu sjukare landet i världen än USA, och Sverige håller på att bli en riktigt slaskig blandning av de båda.

I USA hittar vi världens fetaste befolkning, i Japan hittar vi världens mest stressade och åldriga befolkning (och flest självmord). I Sverige finns således världens näst mest åldriga befolkning, näst flest självmord samt snabbt uppgående stress och fetma.

Jag respekterar människor som väljer att sluta leva, men orsaken till att det finns så många fler i Japan och Sverige än i fattiga U-länder säger mycket om det naturliga i våra samhällen.

När jag säger att det farliga med wappanismen är dess djupa perversitet, syftar jag inte på den japanska försäljningen av smutsiga trosor genom automater, eller tentakelsex heller för den delen. Jag syftar på att wappanismen är en romantisering av Japans osunda kultur som driver dess innevånare till utbrända, sönderstressade och trasiga människor. Sverige har redan tillräckligt mycket av sån skit för att gå sönder på egen hand…

Varför är då wappanismen så populär? Kanske är det just därför- det rör sig om två sjuka kulturer som båda sjunker neråt i utvecklingen och förstör sina tidigare meningsfulla traditioner. Kanske finner vissa någon sorts gemenskap i detta.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s