Youtube och dess oerhörda support

Nu var det äntligen dags för några veckor sedan. Jag har haft ett konto på youtube ett bra tag, och planen har hela tiden varit att jag skulle tanka upp seriösa kortfilmer och trailers för att visa vad jag kan och gör som filmare.

Men istället har jag bara tankat upp en massa oseriösa små filmsnuttar som jag tagit med min lilla Fujifilm Finepix Z1 mest för att skämta med kompisar. Man skulle kunna säga, att jag inte har använt youtube professionellt. Inget fel med det iochförsig, förutom att det var det jag hade tänkt göra. Annars skulle jag inte använt mitt företagsnamn i kontot.

Men nu var det alltså dags. I somras filmade jag tillsammans med Studio-A sångerskan Rosa Rebecka från Lerum, som bor i England och arbetar som singer/songwriterartist. Fyra korta sånger skulle läggas upp på youtube var för sig som hela filmer.

Första färdiga filmen blev Purple, och jag tankade upp den för inte så längesedan i 16:9-format. Nuförtiden är det meningen att man ska kunna lägga ut filmer i 16:9-format på youtube, och jag vet att det går, eftersom en del personer lyckas med det.

Men min film fungerade däremot inte där. Den trycktes ihop till en film i 4:3-format med felaktig bild. Det lättaste man borde kunna göra vore ju att kontakta youtube och fråga varför, men så klokt fungerar det inte där. Det går nämligen inte att kontakta youtube i första taget. Jag har letat och letat men inte hittat någon mailadress, och jag letade efter olika beskrivningar men hittade ingen förklaring till varför jag inte kunde visa filmen i 16:9-format. Förhoppningen var förstås att det var någon inställning i youtube det handlade om, men tydligen var det inte så. Jag kontaktade nämligen en av de lyckliga användare som lyckas visa sina filmer rätt, och enligt honom skulle jag konvertera filmen till 640X360.

Men det funkar förstås inget vidare eftersom filmen redan är i 16:9 format, det är bara det att youtube och vissa spelarprogram inte fattar det.

Den absurda lösningen blev istället att lägga in filmen i 4:3-format. Nu trycks filmen inte längre ihop utan bilden är naturlig, och den blir inte heller skuren i kanterna, som hade kunnat vara ett ännu värre alternativ. Men däremot blir det svarta sorgkanter över och under filmen helt i onödan.

Om det finns någon som har goda tips och råd om hur man löser detta, hör gärna av dig…

Detta inlägg publicerades i Om Sven Bergersjö eller företaget och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s