Bröd och skådespel

Jag vill hemskt gärna att media ska finnas som konstnärliga redskap för folk att själva kunna sätta sig in i saker och ting, för att hjälpa till med kritisk granskning för att göra det enklare med egna åsikter ur egna tankar.

Men det är ack för sällan att sådant sker, och det beror nog på att media även fungerar ännu bättre till motsatsen, det vill säga att hålla folk upptagna med fånigt trams så de inte ska blanda sig i beslutsprocessen.

Beslutsfattarna vill inte att vanligt patrask ska yttra sig om saker och ting, eller ännu värre försöka tänka. Men då gäller det att hålla pöbeln sysselsatt, eller åtminstone belåten. Denna listiga politiska akt kallades av den romerske skalden Juvenalis för panem et circenses– bröd och skådespel.

Det innebär alltså att sålänge folket får bröd och skådespel (dvs. att slippa svälta och lite avkoppling) behöver man som beslutsfattare inte bekymra sig, utan kan sköta politiken på egen hand. De flesta är nöjda med detta, för majoriteten tycker bara det är jobbigt att tänka, majoriteten vill vara halvsovande, otänkande och alltmer fördummad.

Vi kan alltså konstatera att media oftast bara är maktens medel att mörka sådant som är viktigt.

Ett bra exempel på detta kom idag, när Svenska Dagbladet, Östgötacorrespondenten, Göteborgs-Posten, Eskilstuna-Kuriren, Hallandsposten, Expressen och fan vet hur många fler samtliga blåste upp den stora och mycket viktiga nyhet att seriefiguren Tintin blivit utpekad (eller, som de nämnda tidningarna kallade det: ”outad”) som homo. Ja, det där hade ju visserligen kunnat vara en intressant sexualpolitisk handling, men jag är ytterst tveksam till det. Då hade det högst sannolikt inte varit en seriefigur som blivit ”outad”. Nej, här handlade det bara om fluff, larv och dravel menat att rikta bort folkets blickar och tankar. Varför? Vad är det som ska mörkas? Mitt tips: Fundera på det.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s