Ner med Volvo och SAAB!

Såhär i finanskrisens tidevarv ligger bilfabrikerna illa till och massor av folk varslas. Det är bra det.

Inte att folk varslas, utan att bilfabrikerna ligger illa till. Men det ena leder ju till det andra.

Tro nu inte att jag sitter och fnissar skadeglatt åt att massor av folk åker på sparken och kanske får gå från hus och hem. Nejdå, det är inte det. Jag har själv både släktingar och vänner som jobbar på Saab och Volvo. Men det är lite oväsentligt, för det gör inte biltillverkning till något bra.

Jag tycker inte att alla ska ha varsin bil eller att man ska byta bil en gång om året. Jag tycker visserligen det är bra att det görs framsteg vad gäller miljöbilar, men ännu miljövänligare är det ju att inte köra bil alls.

Det är svårt att inte använda bil i dagens samhälle, men det innebär inte att vi bör fortsätta med det. Det innebär att samhället bör förändras, ju fortare desto bättre. Bilkörning är något dåligt. Det fördärvar vår miljö och vår planet och massor av folk dör av det, och för att vi ska kunna köra bilar tillverkas även massor av läskiga vägar överallt. Bilsamhället är mycket destruktivare än vapensamhället, mycket allvarligare.

Om skogsbruk och rovfiske brukar det inte vara så oerhört svårt att få många att erkänna att de tycker sådant borde läggas ner, även om det inte är så många som själva tänker sluta nyttja det. Och vapentillverkning? Det finns till och med ”etiska fonder” som inte innehåller vapenhandel (eller porr).

Men biltillverkning däremot, det är en helt annan sak. Bilen är en helig sak i vårt samhälle. Jag säger att vi är fast på 50-talet, när folk blev rikare och varje familj köpte sig en bil. Men det var snart 60 år sedan, och nu står vi här och hostar i avgaserna utan att ens tänka på det.

Och nu har bilsamhället kommit till Kina och biltillverkarna ler i tanke på pengarna som väntar. Inte Volvo och Saab förstås, deras bilar säljs på en marknad som blivit mätt och de är för dyra för Kina. Men oavsett hur det är med det där, förr eller senare blir även den kinesiska marknaden mätt. Det gäller för bilindustrin att fatta det.

Och det gäller för vanligt folk att inse att bilar är något negativt. Bilindustrin, köttindustrin, slit och släng-samhället… Alla är de negativa saker som de flesta av oss är fast i, och att ta sig fri från dessa saker är mycket svårare och smärtsammare än att sluta knarka, men icke desto mindre är det något som måste göras, för klockan tickar. Det kan inte fortsätta såhär.

Och därför är det bra att bilindustrin ligger illa till.

Annonser
Det här inlägget postades i Samhället och Skamhället och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s