Parasitländer

Det finns många godtrogna stackare, som tror att U-länderna inte kan klara sig utan de välmående länderna som Sverige med flera, som likt Jultomten sprider gåvor och allmosor över dem, medan de bara sitter som A-lagare utanför systemet och tar emot utan att ens säga tack för de oförtjänta bidragen.

Denna världsuppfattning är inte totalt fel, om ändå samtidigt så omvänd. Den rika världen är inte rik för att den har så smarta ekonomer, den är rik för att den i hundratals år utarmat den fattiga.

Alla fattiga länder skulle klara sig alldeles utmärkt på egen hand. De länder som inte klarar sig på egen hand, är länder där medborgarna betraktar lyxliv som en självklarhet. Rinnande vatten inomhus, såväl varmt som kallt, toaletter inomhus till att göda havet med, stereoapparater, mobiltelefoner åt alla, TV-apparater, datorer, bilar, så mycket mat att fetma blivit en folksjukdom, så gott om tid att de flesta som överhuvudtaget arbetar bara gör det 40 timmar i veckan.

Det är inte genom fantastiska uppfinningsframsteg vi kan leva såhär. Det är genom att fortsätta parasitera på de människor som fortsätter leva någorlunda normalt.

Redan när jag gick i lågstadiet försökte lärarna förklara för oss hur det fungerade vid nåt tillfälle. Det gjorde de på ett dåligt sätt. En dag fick plötsligt de flesta barnen bara äta en tallrik torrt ris och dricka ett glas vatten, medan en liten lycklig grupp fick en maffig måltid med glass.

Meningen var förstås att barnen skulle tänka på hur lyckliga vi är som bor i ett glassätarland, men vem fan bryr sig om det när det är ris och vatten som står på bordet? Vi som drog en nitlott blev bara arga, naturligtvis. Men barnen som åt glass betraktade oss inte som parasiter. De ansåg inte att risätarna levde på bidrag från deras glassbord.

På det viset var lågstadiebarnen kanske ändå klokare än många vuxna.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s