Fornstora dar

Jag satt och zappade framför Dumburken, och blev fast vid världens mest surrealistiska debatt: Svenska Riksdagen tjafsade om Försvaret.

Försvarsmakten, det är nog landets mest onödiga och fåniga pengaslöseri, utom möjligen då ”ambassaden” i Second Life… Eller kungahuset… Ska man vara ärlig, har vi en hel del onödiga och fåniga pengaslöserier här i landet. Det kan faktiskt vara svårt att klura ut vilket av dem som är onödigast eller fånigast, men Försvarsmakten kvalar iallafall lätt in till semifinalen.

Hur som helst. Där stod då de där idioterna och debatterade på fullaste allvar om vikten av att Sverige skulle ha ett försvar, och bla, bla, bla.

Det löjligaste av alltihopa var när nån kristdemokrat inte kunde begripa varför miljöpartiet ville skrota JAS-plan, för enligt hennes surrealistiska sätt att se på saken var det bra för miljön att fortsätta använda gamla stridsflygplan.

Eller nej. Det allra löjligaste var nog trots allt ändå att i stort sett varenda lallande fåne verkade tro att Sverige behöver ett försvar, eller att Sveriges försvar någonsin skulle vara tillräckligt, om Sverige skulle behöva ett.

Det talades om Ryssland och ifall Ryssland skulle förändras ”som hotbild”.

Men för helvete! Spelar det någon roll? Om Ryssland skulle få för sig för att mangla Sverige blir Sverige manglat, även om vi skulle återgå till 70-talets pengaslöseri inom Försvaret.

Jag tror att det är såhär: Nationalisterna och patrioterna i vårt land lever kvar på 16 och 1700-talen, där de sitter och skålar och drömmer om 30-åriga kriget, Karl XII och övriga skamligheter.

Om Sverige varit en stark krigsmakt under andra världskriget, hade dåtidens regering kunnat alliera landet med Nazityskland. Det var garanterat många som ville det, och om Sverige varit en stark krigsmakt hade det nog blivit så.

Nu blev det inte så, vilket var ganska bra, men det innebar också sista spiken i kistan för våra krigsromantiker. Eller, det är klart att de kan dra iväg som legionärer eller ”fredsbevarande FN-soldater” om de vill äventyra, men Sveriges Konung har slutat rida omkring med värjan i hand.

Det är dags även för våra politiker att inse den saken. Ju tidigare de lägger av med tramsandet, desto mer pengar sparar de åt sjukvården och annat som kanske inte är lika spännande för en äkta äventyrare, men som däremot till skillnad från Försvaret behövs.

Detta inlägg publicerades i Historiska sagor och sagolika historier och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s