Sista dagen före IPRED

Det ligger en sordin över Sverige idag, ity att det här är den sista dagen före Storebror marscherar öppet in i ditt och mitt hus för att se vad vi stjäl för något. För det är klart att vi stjäl, annars skulle ju inte Storebror betrakta oss som skurkar och banditer, eller hur? Vi är skyldiga tills vi har bevisat annorlunda!

”Jag är IPRED, den internationella dataspionen, som värk och feber är jag en äcklig liten en.”

Just det, sista dagen före IPRED. Tänk på det.

Jag satt på ett café för ett tag sedan med en vän, vi kan kalla vännen för Jonas (Jonas har ett annat namn i verkligheten), och vi diskuterade om hur folk som arbetar med film borde tjäna pengar.

Jonas och jag har väldigt olika åsikter, kan man säga. Precis som jag menar dock Jonas att de statliga pengagåvorna till filmare är väldigt underligt riktade. Det mesta hamnar hos Bonniers genom SF via filmer som ”Lilla Jönssonligan” och övrigt skräp som tillverkas på löpande band i Trollhättan. Men det är mycket svårt för de flesta filmare att livnära sig på sitt arbete.

Så långt är Jonas och jag överens. Men sen har Jonas nån underlig idé om att de flesta som tittar på en film egentligen vill betala för det.

Det är en sak som många pirater säger, och som alltid säger jag att det är dumheter. Gratis är gott och åpen lever längre, självklart vill väldigt få betala för sig i onödan.

Jonas menar att numera ser de flesta på film genom sin dator, och därför ska staten lägga på en extra summa till alla bredbandsanvändare att betala, som ska gå till filmarbetare av olika slag.

Det där tycker jag är väldigt fel. Jonas menar att eftersom majoriteten egentligen vill betala för sitt filmtittande så skulle de flesta vilja betala den där extra utgiften för att använda bredband (yeah right). Konstigt då, att majoriteten inte längre vill betala TV-licens. Och konstigt att majoriteten är emot den där löjliga extrasumman som för några år sedan lades på obrända CD-skivor.

Jonas menar att TV-licensen är något annat, eftersom det bara fanns en TV-kanal när den hittades på. Sant, det fanns bara en TV-kanal på 50-talet, men den här idén om att betala licenser för att använda varesig TV eller bredband hör ändå hemma för 60 år sedan. Om ens då…

Jag berättade för Jonas om webplatsen ”ett klick för skogen” där man kan klicka gratis en gång om dagen för att sponsorpengar ska trilla in för att köpa upp skog och göra om den till naturreservat. Borde det inte gå att göra likadant med film? Om man ser en film på nätet, så klickar man, och då får filmens tillverkare pengar från antingen en sponsor eller den som ser filmen?

Jonas berättade för mig, att en sådan webplats redan finns. Ja, men jättebra! Då kan ju alla filmare lägga sina filmer där och få in lite kosing?

Nä, menar då Jonas. Varför skulle någon vilja se på film där om det kostar pengar, när de kan se filmen gratis på youtube? Just det…

Så mycket alltså för argumentet om att folk i gemen vill betala för sig. Inte fan vill folk betala något om de kan slippa.

Det är ytterligare en av anledningarna till att det är svårt att livnära sig som filmare. Men även om jag själv är filmare, vill jag inte att staten eller någon annan ska spionera över folks användning av internet. Det är den ena diktatorfasonen efter den andra som bryter ut numera.

Staten betraktar oss som skurkar, så varför då inte också vara skurkar? Så länge vi går med på det, kommer Storebror att fortsätta ta ifrån oss varenda djävla fria rättighet som går att hitta på, och tillslut har vi ingenting kvar alls. Inga möjligheter, inga rättigheter… Bara ånger.

Skål för livet före IPRED, det kanske inte var mycket att ha, men det var åtminstone bättre än vad som väntar!

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s