Terrorister, vildar, frihetskämpar och soldater

Det är segrarna som skriver historien, sägs det. Och det stämmer nog ibland, för annars skulle väl ANC fortfarande vara en terroristorganisation och Nelson Mandela skulle väl fortfarande räknas som terrorist (Visserligen var det inte förrän 2008 som Farbror Bush fick tummen ur och strök dem från USA:s terrorlista, men ändå.)?

Och om inte den där slavägaren George Washington och hans kumpaner gått segrande ur sin statskupp, vad hade de räknats som isåfall?

Men å andra sidan: Indianerna i USA brukar numera räknas som ”de goda”. Det tog visserligen nästan hundra år innan de fick lite rättvisa, men iallafall.

Fast de räknades å andra sidan aldrig som terrorister, utan mer som nån sorts ”vildar”. Inte som riktiga människor alls egentligen, men det berodde nog mest på att de var ”hedningar”. På 1800-talet och tidigare var ju ”civiliserade” människor kristna extremister och övriga människor undermänniskor. Begreppet ”terrorister” och synen på dem som olagligare än andra krigande filurer kom många år senare.

Och just därför är det väl inte ens någon vits att fundera över vad Gustaf Wasa skulle ha räknats som ifall han hade förlorat sin statskupp, förutom att han självklart hade blivit halshuggen som den landsförrädare han var.

Men av att se tillbaka på alla dessa terrorister, varav ingen numera längre är någon terrorist, är det intressant att fundera lite på Hamas och Israel och vad som pågår där.

Kommer Hamas alltid att betraktas som en terroristorganisation? Jag tror inte det. På 80-talet var det precis likadant med PLO. Personligen anser jag att det är löjeväckande när personer som är pro-Israel försöker argumentera om att Hamas på minsta sätt är ”olagliga” eftersom de skjuter raketer och att Israel därför har ”rätt” att kriga mot Palestina.

Det tog många år innan ANC ströks från terrorlistan och det var många skrattretande år. Sannolikt kommer även Hamas att strykas från USA:s lista, men det lär inte bli i första taget…

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s