Det svenska tvåpartisystemet

Sådärja, där springer moderaterna förbi sossarna, medan sossarna snubblar och faller. Jag gissar att ”folket” inte imponerades av ”Mona Sahlins heta homokyss”, vilket är fullt förståeligt, men att de istället verkar glada och nöjda över FRAscisternas visserligen väntade men likväl fula spel med FRA-lagen är mindre begripligt.

Kanske är det så att folk inte känner att det spelar någon roll. Politikerna buntar ihop sina partier till två stora block, och mobbar ut de partier som inte får vara med i blockleken genom den orättvisa fyraprocent-spärren. Att två partier i FRAscistalliansen står under spärren idag är mindre viktigt, för de kommer nog in i riksdagen ändå, för att där sedan återgå till det svenska tvåpartisystemet.

Ett rött block, ett blått. Ungefär som ett labourparti och ett konservativt. Eller ett demokratiskt och ett republikanskt. Halleluja!

Visst är Sverige, Storbritannien och USA stora demokratier i den fria världen? I kommunistdiktaturer som Sovjet, Kina och Kuba har de bara ett enda ynkligt parti, vi har dubbelt så många…

En sak som är intressant att tänka på, är att det finns lagar som förhindrar bensinstationskedjor från att gå ihop och höja priserna. Däremot är det helt okej att de politiska partierna gör det. Bensinens kostnad är viktigare för folket än vad som beslutas. Så länge han får sitt bröd och skådespel skiter Svensson i allt annat, och speciellt i politiken. Han går till valurnorna vart fjärde år och tycker därmed att han gör sitt.

Vad Sverige behöver är inte blockpolitik. Vi behöver fler partier i riksdagen för att främja den demokratiska processen- om man nu tycker att representativ demokrati överhuvudtaget är något annat än ett hån mot demokratiskt tänkande.

In med extremfeministerna, invandrarhatarnafildelarlobbyisterna och alla de övriga tomtarna bara! Ju fler som är där och käftar, desto bättre! Folk behöver små partier för att kunna engagera sig, och det behövs små partier för att politikerna ska bry sig om vad folket tycker.

Visst är det oerhört spännande när politikerna kysser folk, dansar med kossor eller sjunger fyra bugg och en coca cola, men det är inte politik.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s