”Världens bästa skola”

I början av 90-talet beslutade sossarna att de skulle experimentera ”lite” med svenska skolsystemet, på det att de månde skapa ”världens bästa skola” (ity att det var deras marknadsföring av projektet ifråga).

En del av skolförändringen var att de tog bort de tvååriga, yrkesutbildande gymnasielinjerna, och gjorde varenda gymnasielinje treårig och högskoleförberedande. Att det här varken var bra eller praktiskt borde ju vilken idiot som helst begripa, eftersom långtifrån alla har varesig lust, ork eller behov av att studera på högskola.

Problemet är att de som beslutade i saken (socialdemokrater) nästan alla var broilers varav väldigt få varit ute i den riktiga världen och arbetat, tvärtom var de just akademiker och ansåg nog att det var det bästa för alla andra också.

Detta låter förstås konstigt. Sossarna är väl ett arbetarparti?

Nåja. Sossepolitiker är sedan länge ytterst sällan ”arbetare”, däremot är det många ”arbetare” som av gammal rutin och tradition röstar på dem iallafall, men det är en annan sak, för dessa röster brukar de få ändå, vilka konstiga beslut de än tar.

Hur som helst, Sverige fick ”världens bästa skola” och utbildningen på alla plan blev raskt sämre.

Och inte bara det- det blev med åren svårare att få tag i hantverkare också, naturligtvis. Elever som tidigare skulle blivit duktiga målare, snickare etc. på två år och sen börjat tjäna bra med pengar, har istället gått ”individuella programmet” där de efter tre år gått ut gymnasiet utan fullt betyg, för att sedan hänga ytterligare några år på folkhögskolor, AMS-kurser och annat skräp där de inte gjort någon nytta, bara mått dåligt, inte tjänat ett öre men däremot kostat en hel del för samhället.

Hurra för ”världens bästa skola”! Eller…?

Men nu kan man äntligen känna morgonluft. Häromdagen såg jag på dumburken att FRAshisterna har beslutat att fixa tvååriga yrkesutbildande gymnasielinjer igen.

Det var inte en dag för tidigt.

Sossarna och Miljöpartisterna gnällde i reportaget och framhöll att nuförtiden måste alla utbilda sig på universitetet.

”Alla ska med!” Men snälla nån… Har de verkligen inte fattat någonting sen nästan hela 90-talet och hela 2000-talet?!

När jag en gång sökte till gymnasiet, blev det treårig samhällsvetenskaplig linje. Jag trodde nämligen att det var nödvändigt att gå en universitetsinriktande gymnasielinje för att överhuvudtaget få jobb.

Men jag hade fel. Om jag pluggat i två år och blivit snickare, skulle jag tjänat bra med pengar under åtta år av 90-talet. Nu var jag istället arbetslös under större delen av den tiden och hoppade resten av perioden mellan meningslösa kurser och småjobb med dåligt betalt.

Jag hoppas att även oppositionen kommer att lära sig av historien någon gång, dock är ”hoppas” och ”tror” långt ifrån samma sak…

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s