Medborgarrörelse och opinionsbildning, yarrrr!

Piratpartiet tror sig ha gjort något historiskt nu, eftersom en piratpartist ska få lov att tränga sig in bland alla de många hundratals välsmörjda politikerna i Bryssel.

Så är det inte.

Piratpartiet kommer inte heller att vara historiskt genom att lyckas trycka in några missnöjespirater i riksdagen. Piratpartiet är inte mer historiskt än Ny Demokrati eller Feministiskt Initiativ.

Piraterna kommer sannolikt inte heller sitta vid makten- den lilla makt de nu kommer att få- längre än Ny Demokrati, men liksom det kommer Piratpartiet ändå att betyda mycket.

De riktiga politikerna är rädda för Piratpartiet, precis som de var rädda för Ian och Bert, precis som de var rädda för feministerna. Nu för majoriteten av riksdagspartierna Ny Demokratis linje mot invandring, kriminalitet och arbetslöshet, och är även feminister.

Huruvida detta är bra eller ej är ovidkommande, för en sak är iallafall säker- det beror på opinionen. De riktiga politikerna har låtit sig skrämmas till att vända på kappan på grund av en hyfsat liten del av befolkningen. Att feminismen kom in i populärpolitiken före Feministiskt Initiativ skapades är en annan sak, det rör sig ändå om samma kärringar. Gudrun Schyman var ju alltid en av de som skrek högst.

Riktiga politiker- packet högst upp, den nya adeln, de skiter i att starta opinion. De låtsas bråka med varandra, men egentligen så hör de alla till samma familj.

Opinionen- den kommer från andra håll- det är ju därför som fyraprocentsspärren finns. För att hålla ute opinionen. Det funkade inte mot feministerna, eftersom de redan gömde sig bland framförallt Vänsterpartiet och Sossarna, men annars har det funkat bra- än så länge.

Men det funkar bara ett tag. Förr eller senare måste politikerna böja sig, och när de gör det, så behövs inte opinionen längre. Då är deras arbete slutfört.

Med det menar jag: Jag tror att piraterna kommer in i riksdagen, skräms och får politikerna att låtsas tänka till. Sen åker piraterna ut igen- förhoppningsvis med en bättre politik för ett skyddat privatliv kvar efter sig. Det är så opinionen fungerar, det har skett förr, det kommer att ske igen och det är inget historiskt med det.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s