Sverok- meningslöst utan vinstsyfte

I slutet av 80-talet var det några roll- och konfliktspelare som slog sina kloka huvuden ihop, och tänkte att de kanske skulle starta ett förbund för spelföreningar. Sagt och gjort: De startade Sverok, Sveriges roll- och konfliktspelsförbund.

Ett sånt förbund borde ju, rent logiskt, kunna innebära en hel del för personer som gillar att spela spel. Det borde kunna främja intresset för sällskapsspel som social verksamhet genom organiserad kultur- och fritidsverksamhet- och tänk bara, va: I Sveroks konstitutionella stadgar, tredje paragrafen, hävdas att ungefär just det är förbundets syfte. Men så trevligt!

Fast tråkigt nog ser den verkliga världen sällan lika trevlig ut som på papperet.

Det började väl med att någon funderade över om man kunde få staten att punga ut lite bidrag åt förbundet. Det går ju inte an att bekosta sina fritidsintressen på egen hand om man har ett fint förbund med stadgar och allt! Nej fan, lite får väl ändå skattebetalarna bjuda på.

Sverok upptäckte att det finns en absurd myndighet vid namn ”Ungdomsstyrelsen” vars uppgift är att ”lära ut” den svenska varianten av politisk makt bland unga. Med andra ord: Ungdomsstyrelsen delar ut bidrag till förbund som anses uppfylla de rätta kriterierna. Detta innebär att en viss majoritet av förbundet måste bestå av personer mellan 7-25 år, och att förbundet ska styras gällande den där svenska varianten av politisk makt, dumokrati.

Men vilken tur för Sverok, för de allra flesta Sverokare är nämligen nånstans mellan 7-25 år, och som de flesta föreningar håller även spelföreningar på och röstar och krånglar.

Det är väl ingen hemlighet att styrelsesfären inom föreningslivet mest består av maktgirighet och korruption, men å andra sidan är det ju så inom alla former av styrelser, så det är knappast några problem att kalla Sverokföreningarna för ”demokratiska”.

Således uppfyller Sverok de kriterier som krävs för att överösas med skattemedel, och detta skulle man kunna tro borde innebära att de glada Sverokarna dansar och skrattar hela vägen till banken. Men ack! Så är icke fallet.

Problemet är att en del Sverokare fått för sig att det är Ungdomsstyrelsens agenda som är viktig för dem, inte Sveroks. De betraktar därmed inte längre Sverok som något spelförbund, med syfte att främja intresset för sällskapsspel och så vidare. Istället menar dessa stackars förvillade, borttappade chipsätare att Sverok är ett ungdomsförbund, ibland med det ena syftet, ibland med det andra. Ofta är syftet Ungdomsstyrelsens syfte: att hjärntvätta personer mellan 7-25 år tills de kan säga ”demokrati” baklänges. Men ännu oftare är det bara halva Ungdomsstyrelsens syfte som är viktigt, att majoriteten av medlemmarna är ungdomar.

Det är aldrig andra halvan som är viktigast: Det är mycket vanligt att medlemmar kallar Sverok för ett ungdomsförbund, men det händer inte att det kallas ”demokratiförbund”…

Men det är nog bra, med tanke på hur ”demokratiskt” förbundet är: i stadgarna står det att Sveroks högsta beslutande organ är dess riksmöte, men det där är ju bara formalia. Så sent som igår, när Sveroks nya webplats kom upp på internet, utförde förbundsstyrelsen en ful kupp av stadgebrott och maktfullkomliga förbundsändringar:

Plötsligt gick det att läsa officiellt, trots att inga sådana beslut fattats, att Sverok är ett ungdomsförbund. Plötsligt kallades Sverok ”Spelhobbyförbundet Sverok” (ett tillnamn som förbundsstyrelsen redan tidigare visat intresse för, trots dess fånighet). Plötsligt var förbundets syfte utbytt från det där med att främja intresset, till ”att spela spel och ha roligt tillsammans”, något som kan tyckas harmlöst, men det är likväl ett kraftigt stadgebrott att helt plötsligt byta ut en av de konstitutionella stadgarna.

Men varför blev det nu såhär då? Jo, när det viktiga i sig blev att förbundet skulle få pengar, gjorde girigheten att intresset för spel tappade sin mening. Om Ungdomsstyrelsen skulle ändra sina kriterier till att man måste vara ett asiatiskt, socialdemokratisk Jehovas Vittne för att tilldelas deras bidrag, då skulle Sverok utan att blinka omedelbart bli just ett asiatiskt, socialdemokratiskt förbund för Jehovas Vittnen.

”Framåtskridarna” på Sverok ser inte skogen för alla träd. Därför kommer sannolikt Sverok förr eller senare att bli ett undomsförbund, utan behov av kupp från dess styrelse för att villa bort sig än mer från grundsyftet…

Detta inlägg publicerades i Dagligt flum och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s